Ca la noi, la nimeni – Va fi PNRR un eșec?!

658
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Eșecul nu este numai pedeapsa noastră pentru lene; este, de asemeni, succesul altora.” – Jules Renard

Și a venit ziua de 2 iunie, cea de ieri, când Planul Național de Redresare și Reziliență al României trebuia depus la Bruxelles și chiar prezentat în Parlament. De data aceasta de-adevăratelea. Că prima prezentare a fost o minciună marca Cîțu (scuzați cacofonia!). Evident, Planul Național de Redresare și Reziliență este al României și nu al lui Florin Cîțu sau al Coaliției austerității formată din PNL, USR-PLUS și UDMR.
În alte țări, cu democrație consolidată și adevărată, PNRR-urile au fost prezentate în parlamentele țărilor respective înainte de a fi trimise ori transmise la Bruxelles.
Numai la noi, unde se practică abuzurile de tip autocrat, prim-ministrul Florin Cîțu a pus – pentru a nu știu câta oară – căruța înaintea cailor. Urma ca tot miercuri să prezinte PNRR-ul în Parlamentul României, dar nu avem vești despre această tardivă și inutilă faptă!
Planul Național de Redresare și Reziliență a fost luat la puricat și de europarlamentarul Corina Crețu, deși nici domnia sa nu l-a văzut în întregime. Cu experiența sa de fost Comisar european, europarlamentarul PRO România Corina Crețu a făcut mai multe observații pertinente.
„România a trimis, la Bruxelles, PNRR. Suntem a 22-a țară care a făcut acest lucru, după ce Guvernul României a trebuit să refacă de două ori PNRR-ul. Îmi pare rău că, în ciuda tuturor apelurilor venite dinspre mine, cât și din partea altor experți de la nivelul Uniunii Europene, dezvoltarea acestui document a rămas netransparentă. Din ceea ce se cunoaște în spațiul public, o mare problemă a PNRR este aceea că nu prevede recuperarea decalajelor care există în acest moment între regiunile țării.
E o primă sursă de nemulțumire din partea multor autorități locale. Vom vedea, însă, cum arată concret PNRR-ul în momentul în care va fi dat publicității – ceea ce sper să se întâmple cât mai curând. Așadar, astăzi (miercuri, 2 iunie 2021, n.m. I.P.) Consiliul European a primit în mod oficial notificări din partea tuturor Statelor Membre privind Planurile Naționale de Redresare și Reziliență – ceea ce permite Comisiei Europene să se împrumute în numele Uniunii Europene pe piețele de capital.
Comisia Europeană va examina, în următoarele două luni, toate PNRR-urile, ultima etapă fiind cea a aprobării în Consiliul European. Tot începând de azi, Comisia lansează procesul de emitere a datoriilor prin reunirea marilor bănci internaționale și europene, iar emiterea de titluri de valoare va avea loc în această lună”, transmite Corina Crețu, printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a domniei sale.
Tot europarlamentarul Corina Crețu ne reamintește că mai sunt și alți bani de cheltuit de către țara noastră.
„România mai are de cheltuit încă 14 miliarde d euro (din exercițiul financiar, n.m. I.P.) 2014-2020, așteaptă evaluarea Planului de Redresare și Reziliență (29,2 miliarde de euro) și ar trebui să accelereze Programele Operaționale pentru perioada 2021-2027 (28 miliarde euro Politica de Coeziune plus 20 miliarde pentru Agricultură). A rata aceste șanse înseamnă a condamna România la menținerea decalajelor istorice care există între noi și alte țări europene, precum și în interiorul țării, între regiuni și județe”, subliniază europarlamentarul Pro România Corina Crețu, fost Comisar european.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here