Elev gorjean, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Fizică

1557

Alexandru Ștefan Ișfan, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Fizică. La sfârșitul acestei săptămâni, el va susține trei teste de rezultatul cărora depinde calificarea în lotul restrâns.

Calificarea în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Fizică a venit în urma participării la Olimpiada Națională de Societății Române de Fizică (ON-SRF). Competiția a avut mai multe etape, toate desfășurându-se online. ”Olimpiada a avut două etape: etapa județeană, la care putea participa orice elev, și etapa națională, la care au putut participa elevii de pe primele locuri din județul lor (elevul de pe primul loc putea participa oricum, iar cei de pe următoarele locuri trebuiau să îndeplinească un anumit criteriu). La ambele etape a fost o singură probă, teoretică. A fost o experiență oarecum inedită, deoarece a fost primul an în care a trebuit să susțin etapele olimpiadei online. La etapa națională au fost subiecte mai dificile față de anii anteriori, pentru a putea compensa imposibilitatea organizării unei probe practice. În cadrul etapei naționale, s-a organizat o probă de baraj pentru selecția lotului lărgit la Olimpiada Internațională de fizică, lot în care m-am calificat și eu”, a declarat Ișfan Alexandru Ștefan. Emoțiile nu s-au terminat încă pentru elevul târgujian, care trebuie să mai treacă de testele de selecție în urma cărora va fi stabilit lotul restrâns al României pentru Olimpiada Internațională de Fizică. ”O să susțin vineri, sâmbătă și duminică (n.r. 4, 5 și 6 iunie) trei teste de tip Olimpiada Internațională, în urma cărora se va alege lotul ce va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Fizică. Primii 5 elevi ca punctaj total vor forma acest lot”, a explicat acesta. ”Aș dori să mulțumesc familiei, pentru susținerea acordată în perioada în care m-am pregătit, și doamnei profesoare Negrea Rodica-Maria pentru pregătire și pentru pasiunea pe care mi-a insuflat-o fața de Fizică”, a mai completat elevul târgujian.

Patru premii și o mențiune pentru Gorj, la etapa națională a ON-SRF
În total, cinci elevi din Gorj s-au remarcat prin rezultatele obținute la etapa națională a Olimpiadei de Fizică a Societății Române de Fizică (ON-SRF), completând palmaresul județului nostru cu patru premii și o mențiune: Scurtu Mario Cristian, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Pompiliu Marcea” Târgu-Jiu – Premiul III, Osnaga Octavian Alexandru, clasa a X-a, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu – Premiul II, Ișfan Alexandru-Ștefan, clasa a X-a, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu – Premiul III, Neacșu Mihnea-Valentin, clasa a X-a, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu – Premiul III, Covei Denis, clasa a XI-a, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu – Mențiune.

Despre ON-SRF
ON-SRF este un proiect educațional al Societății Române de Fizică (S.R.F.), realizat în colaborare cu Facultățile și Departamentele de Fizică din principalele centre universitare din România și cu sprijinul profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar, al cărui scop este :atragerea elevilor din învățământul preuniversitar către studiul Fizicii; menținerea interesului elevilor pentru această știință; oferirea unui cadru adecvat pentru evaluarea cunoștințelor elevilor care doresc să performeze în Fizică.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here