Ca la noi, la nimeni – NOVĂCEANUL, publicație recuperată!

729
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Cine nu iese din Eu, n-atinge Absolutul și nu descifrează nici viața.”
Constantin Brâncuși

Am reluat acest superb aforism al Titanului de la Hobița – Constantin Brâncuși – pentru frumusețea și forța sa de înțelepciune gorjenească. Sută la sută. Desigur, nu are vreo legătură cu simplele note de azi, dar cum Marele român creator al sculpturii moderne universale a fost și un mare credincios, cântăreț în biserică încă de mic copil – la Hobița ori la Brădiceni, înainte de Biserica Madona Dudu din Craiova ori de Biserica românească din Paris, alegerea motto-ului s-a cam impus de la sine.
CÎȚU, VÂNZĂTORUL DE ILUZII. Așa îl descrie Paul Stănescu, secretar general al Partidului Social Democrat (PSD), pe Florin Cîțu. Drept „un vânzător de iluzii la foc automat”. Nu mai are rost să intrăm în detalii, întrucât s-ar putea să-i găsim și Preș. Klaus Werner Iohannis o aceeași „calitate!”
NOVĂCEANUL, RĂTĂCIT DE POȘTA ROMÂNĂ. În a doua zi a Sfintelor Paști, m-a sunat scriitorul și publicistul Constantin Dârvăreanu, din Novaci, să-mi spune din suflet Hristos a Înviat! Apoi, firesc, m-a întrebat dacă am primit NOVĂCEANUL pe luna aprilie, pe care-l trimisese în marțea Săptămânii Patimilor. I-am răspuns, firesc, Adevărat a Înviat! Cât despre primirea publicației lunare independente NOVĂCEANUL, bolnav de optimism din fire, i-am zis că l-a rătăcit Poșta, dar îl voi primi. Și l-am primit, de-adevăratelea, la București, unde-am sărbătorit Sfintele Paști.
Editorialul, semnat de Preotul Ion Coconețiu, este închinat zilelor de mare sărbătoare a creștinilor ortodocși, fiind intitulat ”Praznicul Sfintei Învieri. Alăturea, se află un articol rezultat în urma unui dialog cu dr.ing. Dumitru Leuștean, primarul orașului Novaci, articol realizat cu har de Constantin Dârvăreanu, Redactorul șef al NOVĂCEANULUI.
Trimisă într-un plic format mare, publicația a venit cu greu pentru că și poștașii au avut sărbători. Nu numai noi, simplii enoriași. Pagina a doua este compusă din două eseuri, ambele semnate de Prof.univ.dr. N. Vințanu, primul fiind „Marea taină a Învierii”, iar al doilea „O carte despre armonia noastră cu natura”. Pagina e ilustrată de fotografia unor superbe ouă roșii, unele cu inserțiile unor desene ce dau un alb imaculat, completată cu un poem al novăceanului Ion C. Duță: „Hristos Iisus spre slavă-ai Înviat.”
Prof. învățământ primar Tatiana Dârvăreanu brodează pe ideea „Bun venit, primăvară!”, apoi citim despre rezultatele remarcabile ale unor elevi novăceni la Salonul de pictură „ARTE MICI”.
Rezultate foarte bune au fost obținute și de elevii Liceului Teoretic Novaci, la diverse concursuri școlare, consemnate de Prof. Alina Ramona Țicu.
Numărul abundă și în poeme ale talentaților novăceni, pe care nu-i mai numim căci sunt mulți și valoroși.
De departe, cel mai important eseu literar este „Eminescu și Veronica Micle, o iubire și dincolo de mormânt”, pentru care-l felicit sincer pe autor, Constantin Dârvăreanu.
Ar mai fi multe de adăugat, dar promit să revin cu un alt prilej.
Hristos a Înviat!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here