Asociațiile de proprietari din Motru continuă războiul în instanță cu locatarii rău-platnici. Procesele sunt câștigate pe bandă rulantă, restanțierii fiind obligați la plata datoriilor. O situație aparte s-a înregistrat în cazul unei familii din Motru care și-a plătit pe loc debitele vechi de mai bine de șase ani abia după ce a fost acționată în instanță. Cu penalități cu tot, suma trecea lejer de 10.000 de lei.
Procesul a fost deschis pe rolul Judecătoriei Motru în luna decembrie a anului trecut, având ca obiect pretenții. Asociația de Proprietari nr.13 Motru a solicitat recuperarea unei datorii de 9.509,04 lei, reprezentând cheltuieli de întreținere restante în perioada 01.01.2014 – 30.09.2020, și a penalităților de 3.417,94 lei.
În motivarea cererii, reclamanta a arătat că, deși locatarii au beneficiat de toate utilitățile, respectiv apă rece, curent casa scării, gunoi, canalizare, „cu rea credință, pârâții nu și-au achitat datoriile”, astfel încât asociația se află în imposibilitatea de a-și achita facturile față de furnizorii de servicii.
După introducerea cererii de chemare în judecată, pârâții au achitat integral debitul datorat reclamantei. Astfel, asociația a depus la dosar o cerere, însoțită de copii ale chitanțelor cu care s-a achitat debitul, prin care a solicitat respingerea cererii ca rămasă fără obiect.
La primul termen al procesului, din 20 aprilie, Judecătoria Motru nu a făcut altceva decât să respingă cererea asociației de proprietari. „Respinge acțiunea. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare ce va fi depus la Judecătoria Motru”.
Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor. Dacă datoriile nu se achită în cel mult 60 de zile de la termenul scadent, președintele asociației de proprietari poate acţiona în instanţă proprietarul. Pentru recuperarea datoriei se poate merge până la executare silită.
IRINA IRINOIU