Ca la noi, la nimeni – Falsă restructurare, în plină austeritate!

713
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Orice om singur este sincer. Atunci când dispare a doua persoană, începe ipocrizia. Ne punem în gând să ne apărăm la apropierea unui alt om prin complimente, bârfă, prin distracție, prin clacă. Ne ascundem gândurile față de el sub o mie de valuri.”
Ralph Waldo Emerson
Din „Prietenie”, Eseuri

Viața politică și cea socială nu cunosc decât o aparentă liniște. În Parlamentul României se dezbate Bugetul de stat pe anul 2021 – luni și marți, când se și votează -, numai că, în Absurdistanul creat de Coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR, nu sunt admise amendamentele opoziției. Evidentul motiv de nemulțumire al Partidului Social Democrat(PSD) și al mai firavului Alianța pentru Unirea Românilor(AUR), care creează scandaluri inerente, pare fără ieșire din carapacea unei Coaliții de guvernare suficient de subțire.
Chiar dacă este anormal, Guvernul Iohannis-Cîțu merge mai departe și anunță noi măsuri de austeritate. Cum în Buget nu sunt prevăzute creșteri ale veniturilor, împrumuturile vor continua spre a nu crește exagerat deficitul.
După cum se știe, ministrul Finanțelor Publice, Florin Vasile Cîțu, ne-a îndatorat cu 3 milioane de euro/oră, în vreme ce prim-ministrul Cîțu cu 1,7 milioane de euro/oră!
Ministerul Finanțelor(MF) a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount și trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligațiuni de stat.
Cu împrumuturi de 8,3 miliarde de lei făcute în ianuarie și 5,2 miliarde de lei în februarie(împrumuturi programate, n.m. I.P.), Guvernul Iohannis-Cîțu va mai adăuga la datoria României 17,9 miliarde de lei. Raportată la valoarea împrumutată de Guvernul Iohannis-Orban, în perioada similară a anului trecut, aceasta poate fi considerată o adevărată performanță, suma fiind de două ori mai mică.
Aparatul de partid al PNL dă năvală în Consiliile de Administrație cu bunăvoința lui Cîțu! Prim-ministrul de fațadă Florin Cîțu anunță că vrea să restructureze din temelii companiile de stat cu pierderi. Managerii acestora trebuie să prezinte cât mai repede programe de restructurare, dacă vor să mai primească finanțare de la stat, pentru că așa nu mai merge, zice ritos Cîțu!
„Este posibil ca unele dintre ele să nu mai supraviețuiască. Dar acesta este prețul pe care trebuie să îl plătească, dacă vrem să mergem mai departe”, afirmă „genialul” El-Cîțu.
Marea restructurare a economiei de stat – cea trâmbițată din zi și până-n noapte de propaganda Puterii -, încă de la instalarea la Palatul Victoria de pretinsul șef al Executivului și implementarea managementului profesionist se rezumă însă la pomeni pentru cadrele de nădejde ale PNL.
Marea împărțeală a locurilor în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat este urgența extremă pentru pretinșii liberali și prietenii lor. O operațiune ce se desfășoară fără tam-tam, într-o mare discreție și acoperită de lozincile reformatoare Cîțiste. Fiecare vrea să apuce câte ceva – de obicei o halcă mare -, de preferat cât mai mult și mai multe participări în Consilii de Administrație. Iar promisiunea că pe funcții vor fi numiți doar specialiștii se dovedește încă o dată a fi numai un balon de săpun.
La noi, în Gorj, Complexul Energetic Oltenia(CEO) trece printr-o situație financiară extrem de dificilă, fiind unul dintre marii producători de energie electrică din țară.
Totuși, la CEO, spre finalul lunii decembrie 2020, în Consiliul de Supraveghere erau numiți Al. Marcoci și Constantin Vlad. Primul este președintele organizației PNL Mehedinți, condusă de ministrul Energiei – Virgil Popescu, în subordinea căruia se află CEO. Marcoci este absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Politehnicii Timișoara, iar Constantin Vlad, ca inginer și consilier local liberal, la Strehaia, e angajat la Direcția de Investiții a Transelectrica SA.
Niciunul nu este un profesionist în domeniul lui, domenii străine de energetică, dar amândoi sunt membri ai PNL!
Situații asemănătoare găsim și la CFR Marfă, la Portul Galați, la ROMAERO, la Aeroportul Internațional Mihai Kogălniceanu Constanța și la alte companii de stat. Peste tot, dăm numai de PNL-iști!
ION PREDOȘANU

P.S. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, amenință prim-ministrul și membri ai Executivului cu dosare penale pentru finanțarea doar a județelor conduse de PNL-iști. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here