Ca la noi, la nimeni – De ce nu avem Buget?

699
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pe lume asta nimic nu e sigur. Excepție fac moartea și taxele.”
Benjamin Franklin

Așa cum prevesteam încă de ieri, prim-ministrul Florin Cîțu ne-a mai mințit încă o dată promițând că, luni seară, va avea un proiect, o schiță a Bugetului de stat pe anul 2021. Spre deosebire de liderul UDMR, Kelemen Hunor, mult mai realist, care se îndoia de acest lucru. Nici măcar angajamentul de a merge în Parlament cu Proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2021 pe data de 4 februarie nu este realist. Și poate fi trecut tot la minciuni gogonate ale lui Pinocchio Cîțu.
Pe vremea când profesorul universitar Mircea Coșea deținea, parcă, funcția de ministru al Reformei recunosc că nu-mi era prea drag. Mi se părea prea sec în declarații și încerca să acționeze precum un chirurg. Citindu-i niște declarații de marți, 26 ianuarie, înclin să-i dau dreptate totală și să-mi dau seama că m-am înșelat. Este un profesionist desăvârșit, capabil să ne deschidă ochii noștri cam cârpiți.
Mai întâi, profesorul universitar Mircea Coșea a pus degetul pe rană și luând taurul de coarne a răspuns la două întrebări fundamentale, aflate acum pe buzele tuturor. Domnia sa a descoperit marea problemă a Guvernului Cîțu pe anul 2021 și ne îndeamnă să acceptăm că: „Mai e încă un lucru pe care ar trebui să-l luăm în calcul”.
Profesorul Mircea Coșea atrage atenția asupra faptului că Guvernul Cîțu întârzie intenționat prezentarea și trimiterea la Parlament – pentru dezbatere și aprobare – Proiectul de Buget pe anul 2021.
Și ne răspunde, lămurindu-ne despre ce-i vorba: „Discutăm de speculații, nu avem date. Cred că unele sume care au fost inițial prevăzute proveneau din listarea societăților cu capital de stat. Bănuiesc că au existat niște aranjamente, niște discuții, negocieri care trebuiau să aducă în țară anumite sume de bani. Listarea asta nu cred că mai merge, deocamdată, cel puțin la nivelul la care s-a crezut, în primul rând, pentru că e mult mai complicată tehnic decât o spune unul sau altul.
Pe de altă parte, s-a creat o reacție foarte neplăcută în țară, foarte acidă, iar problemele politice și patriotarde cum este aurul vor agita și mai mult lucrurile, în momentul de față, eu cred că Guvernul nu are încă o imagine clară asupra bugetului, nu că ar exista discuții între miniștri, ci pur și simplu nu au această aritmetică bugetară bine stabilită, încât să o poată comunica”, susține Mircea Coșea.
La întrebarea „De ce întârzie Cîțu Bugetul pe 2021?, același Mircea Coșea răspunde: „Situația este foarte complicată. Se testează MAJORAREA de taxe și impozite.”
„(…)Pe de o parte, speranța pe care actuala coaliție a dezvăluit-o prin Programul de guvernare, și anume că tot ce se va face se va realiza în mare parte prin fonduri europene, a devenit iluzorie sau întârziată. În niciun caz, așa cum merg lucrurile acum, fondurile europene nu vor veni în România mai devreme de a doua jumătate sau chiar spre sfârșitul anului 2021. Și atunci trebuie reorganizată aritmetica bugetară, lucru foarte complicat pentru că, pe de o parte, anumite facilități pe care le-au tot dat nu pot fi respectate – sunt mari întârzieri în aplicarea unor programe care în teorie sunt foarte bune, dar în practică nu prea funcționează, de ajutorare a firmelor”.
„(…) Eu cred că în viitor vom asista la creșterea taxelor și impozitelor locale, pentru că primăriile și consiliile(locale sau județene, n.m. I.P.) sunt total în afara oricăror posibilități de finanțare.”
Și cum anul 2021 se anunță a fi unul foarte călduros și secetos, ne gândim la proverbul evreiesc: „Taxele cresc fără ploaie”.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here