Ca la noi, la nimeni – În preajma dezastrului!

834
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Bancherul este un tip care îți împrumută umbrela pe timp cu soare, dar o vrea înapoi în minutul în care începe să plouă.”  – Mark Twain

Cum în lumea politică sunt numai scandaluri, mai ales la PNL, și oamenii așa-ziși politici nu se ceartă pentru binele românilor, ci pentru funcții bine plătite din bugetul statului și care nu au ajuns pentru toți, propun ca zi să reluăm niște avertismente/argumente ale unui economist român la modă.
Eu am fost oarecum ceva mai optimist, apreciind că suntem în preajma unui dezastru al finanțelor țării și avâd convingerea că va mai fi posibil să se evite ceea ce opinia economistului Adrian Câciu sintetizează astfel: E „dezastru!”
Și reputatul economist zice:
„Deficitul comercial al României se va dubla și va trece de 30 miliarde de euro, depășind 10,8% din PIB în anul 2024.
Aceste date sunt confirmate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care ne spune că deficitul comercial va crește în fiecare din următorii ani și va ajunge la 10,8% din PIB”, susține economistul Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.
El califică situația drept un „dezastru!” chiar unul „îngrijorător și inacceptabil”. În opinia economistului Adrian Câciu se confirmă astfel faptul că programul de guvernare și politicile avute în vedere de actualul guvern nu stimulează exporturile și creșterea producției interne, transformând complet România într-o imensă piață de desfacere.
„Aduc aminte că deficitul comercial a fost ținut la un nivel de sub 7,5% în timpul guvernării PSD din anii 2017-2019, cu toată presiunea generată de creșterea consumului prin sporirea puterii de cumpărare. În acele momente, actualii actori politici și trompetele aferente care sperau să aibă acces la banii publici urlau că acel deficit de până în 7,5% din PIB este dezastruos.
Acum, cu contracte grase cu statul, tac!
Și duc deficitul comercial la peste 10,8% din PIB.
Efecte?
Presiunea pe deficitul de cont curent care iese din media de 4% pe trei ani(instrumentul de măsurare a dezechilibrelor macroeconomice al Comisiei Europene – RMA) și ajunge la o medie de 4,66% până în 2023, respectiv 4,37% până în 2024(medii pe trei ani).
Asta înseamnă procedură de supraveghere din partea CE, procedură care se adaugă la procedura de deficit excesiv.
Politica economică nu mai este națională, se dictează de la Bruxelles, în următorii 4 ani!
Pentru comparație, deficitul de cont curent(media pe 3 ani, RMA) a fost de 3,8% din PIB în guvernarea PSD.
Alt efect este asupra ratingului de țară.
Presiunea facturilor externe la care adăugăm tendința de creștere a datoriei publice la peste 65% din PIB în următorii 4 ani, poate conduce la retrogradarea(imediată sau în următorii ani) a ratingului de țară în categoria „nerecomandat pentru investiții(junk)”(…)
E dezastru!
Vom fi dependenți de importuri.
Dezechilibrele macroeconomice se adâncesc.
Deficitele gemene vor fi la nivel istoric!”, conchide Câciu.
Iată, n-am spus-o eu, ci un economist priceput.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here