Zeci de mii de locuitori din Gorj, pensionați mai devreme după o inițiativă a PNL

2123

Zeci de mii de gorjeni beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, după ce o inițiativă a fost adoptată de Parlament. Este vorba despre un proiect care modifică Legea Pensiilor nr. 263/2010 și se aplică celor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. În această categorie intră mai multe localități din Gorj.De asemenea, anterior acestei legi a mai fost adoptată încă una, dar care privește localități din Vâlcea, Alba, și alte județe.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților pe data de 8 septembrie prevede localităţile Brăneşti, Drăgotești, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Rovinari, Urdari și Turceni, însă impactul este mult mai mare dat fiind că este luată în calcul și distanța de 8 km față de alte sate sau comune. Așadar, legea se aplică gorjenilor care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, pe o rază de 8 km în jurul acestora, în această categorie intrând Motru, Rovinari, Fărcășești, Urdari, Turceni, Plopșoru, Brănești, Mătăsari, Negomir, Dragotești, Bâlteni, Câlnic, Drăguțești, Bălești, Aninoasa, Ionești, Borăscu, Bolboși, Slivilești, Cătunele, Ciuperceni, Glogova, Telești, Țicleni, Țânțăreni, Turburea, Samarinești. Ulterior, deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, membru în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, a inițiat un amendament prin care au fost introduse în listă și localități precum: Brăneşti, Drăgotești, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Rovinari, Urdari. Legea a ajuns la promulgare în data de 14 septembrie.De asemenea, este important de reținut că urmează sa fie incluse în această listă și localitățile Roșia de Amaradia, Prigoria și Bustuchin. ,,În data de 22 septembrie a fost adoptat amendamentul depus de mine, prin care este redusă vârsta de pensionare cu 2 ani și pentru Roșia de Amaradia, Prigoria și Bustuchin. Pentru clarificarea unor situații apărute în timpul dezbaterii publice am specificat în lege și prezența localităților Câlnic, Bâlteni și Ionești, care intrau oricum deoarece se aflau la o distanță de 8 km, dar am vrut să evităm confuziile”, a explicat deputatul Dan Vîlceanu. Gorjul a fost și încă este susținut economic de activitatea din minerit și energie desfășurată la Complexul Energetic Oltenia, însă pe lângă asigurarea unui loc de muncă pentru zeci de mii de oameni, compania a produs și pagube în ceea ce privește mediul și sănătatea locuitorilor. De aceea, această lege vine și ca o reparație pentru gorjeni.
Legea este disponibilă aici http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2020/rs087_17.pdf și aici file:///C:/Users/Just%20be/Downloads/ri657_18.pdf
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here