Ca la noi, la nimeni – Legea proastă cere dezbateri mai lungi!

711
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Legile inutile slăbesc puterea legilor necesare.” – Montesquieu

Tensiunile stârnite de proiectul Legii de carantinare și izolare au atins, marți, un maxim, oarecum, previzibil. Așa se întâmplă ori de câte ori Guvernul LuCOVID e prins pe picior greșit, cum e cazul și de astă dată, iar șeful Guvernului Iohannis-Orban iese la înaintare și atacă, în stilu-i caracteristic, ați ghicit, PSD.
După prânz, în loc să-și facă siesta, președintele Klaus Werner Iohannis a ținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Dacă la celelalte declarații precedente avusese un glas mieros, solicitând ca Parlamentul să dezbată și să voteze de urgență proiectul legii de carantinare și izolare trimis de „GuWernerul Meu” la Parlament, de data aceasta a intrat iar în campanie electorală, acuzând PSD că tergiversează adoptarea legii cu pricina.
Las la o parte că nu este, și n-a fost niciodată, un președinte mediator. El reprezintă numai și numai interesele PNL! Pe care-l acoperă, susținând că n-a avut timp să facă proiectul fiindcă nu cunoștea Motivarea Curții Constituționale a României. Chiar dacă nu era obligat s-o aștepte, ci doar să respecte acuzațiile ce i s-au adus de către CCR privind neconstituționalitatea unui ordin de ministru, semnat de Nelu Tătaru, prin care erau încălcate drepturile și libertățile românilor.
Ce-i drept, proiectul Legii carantinei și izolării a trecut „ca gâsca prin apă” la Camera Deputaților, lăsând o groază de articole ce permiteau abuzuri ale Guvernului Orban. Am ascultat, într-o seară, opiniile actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, dar și ale unui fost Avocat al Poporului și profesor universitar în drept Constituțional. Ambii au desființat proiectul de lege, susținând că Legea nu poate fi votată așa!”
S-a înțeles că Guvernul Melcilor au mimat prea mult gândirea acestui proiect de lege, încât la final au ales să dea copy paste după niște reglementări ale OMS de prin 2005, și să iasă o mixtură de nedigerat într-o democrație, care să fie aplicabilă și altor epidemii. Nu doar pandemiei cu COVID-19. Adică o lege pentru vreo zece ani de-acum înainte și nicidecum o lege de urgență.
REPLICA LUI CIOLACU! Președintele Klaus Werner Iohannis pretindea, într-o declarație de presă ținută, marți, la Palatul Cotroceni, că „PSD tergiversează adoptarea Legii carantinei și izolării. El a cerut: „finalizați discuțiile, aprobați o formă bună. Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea a zeci, poate sute de români. Această tergiversare este intolerabilă.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a dat o replică extrem de tăioasă și corectă:
„Nu ne șantajați cu pandemia ca să omorâți democrația! Președintele Iohannis susține încălcarea drepturilor și libertăților românilor, dorită de Guvernul PNL și șantajează Parlamentul. Vrea să ascundă astfel că Executivul a pierdut total controlul asupra pandemiei din cauza propriilor prostii.
E doar vina Guvernului Orban că a încălcat drepturi și libertăți prin ordin de ministru. Așa a ajuns să provoace o criză în care pacienții infectați să plece din spitale. Este revoltător și cinic să arunci în spatele Parlamentului tâmpeniile Cabinetului Orban! Dacă există români care contestă existența virusului o fac, din păcate, folosind chiar cuvintele președintelui Iohannis din martie, când spunea că virusul e o „simplă răceală”. Atunci se gândea doar la anticipate în loc să se lupte cu pandemia!
Dezastrul în care se află astăzi România, recunoscut astăzi inclusiv de Președinte aparține în integralitate Guvernului Său!
Ați avut toate pârghiile necesare gestionării eficiente a pandemiei. Dar ați scăpat situația de sub control! Nu mai încercați să găsiți vinovați!
Ați trimis în Parlament, pe ultima sută de metri, ca de fiecare dată, o lege proastă, care încalcă flagrant drepturile și libertățile cetățenești. Proiectul a trecut deja prin Camera Deputaților și este dezbătut la Senat în comisiile de specialitate.
Nu vom ceda șantajului și nu vom permite încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor.
Soluția este o lege clară, aplicabilă și care să nu permită abuzuri. Asta vom și face!”, a declarat Marcel Ciolacu.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here