Ca la noi, la nimeni – La pensii, Iohannis hăis, „GuWernerul Meu” cea!

870

Motto: „Pensionarii după Revoluție: Doi bătrâni, ca două poame/ Stafidite, stau la sfat:/ Unul zice că i-e foame,/Altul că… s-a săturat.”
Epigramă de Elis Râpeanu

Încă de la prima investire a „GuWernerului Meu”, atât prim-ministrul Orban Ludovic, cât și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, dar mai ales guraliva de Viole(n)ta Alexandru afirmau că de la 1 septembrie puctul de pensie va fi mărit cu 40% și că ei vor respecta Legea pensiilor, mai cunoscută ca Legea Lia Olguța Vasilescu, și că sunt prevăzuți bani în Buget pentru această mult așteptată mărire.
STRATEGIE TOTAL NECLARĂ. Primul Guvern PNL-Orban a fost demis și reinstalat cu doar 20 de voturi de la PNL și susținere totală din partea PSD și UDMR. Miercuri seară, Mihai Gâdea a prezentat la „Sinteza Zilei” un document al guvernului, în care se arată strategia pentru pensiile românilor, intitulată pompos „Strategia Guvernului Orban; Programul de convergență pentru 2020”. În raportul de vreo 70 de pagini dezlânate, a fost făcută o analiză superficială despre criza economică generată de coronavirus, cât de severă este și când vom ieși din ea. Încă de la începutul lungii prelegeri a lui Gâdea, s-a văzut cu ochiul liber partizanatul pro Guvernul Orban-PNL al postului de televiziune Antena 3. Semn că și acesta s-a dedulcit la cei 200 de milioane de lei date mass-mediei de către acest guvern pentru a i se face publicitate pe față. Nu doar mascată.
DEMAGOGIE ORBANISTO-HABARNISTĂ. Ca să pară un raport doct, s-a apelat și la cifre comparative mincinoase. Se estimează o reducere severă a activității economiei în trimestrul al II-lea(-14,4%!), profilul trimestrial evidențiind o evoluție superoptimistă în formă de „V”, dar fără a reveni la situația de iarnă(absența coronavirusului), cu o recuperare iluzorie propriu-zisă în trimestrul IV. Scenariul SF se bazează pe un impact economic negativ, limitat în timp, în jur de patru luni(martie-iunie), urmând o extindere parțială în lunile iulie-septembrie, plecând de la experiența Chinei, care dă semne de revenire după numai patru luni. Chit că economiști de talie mondială îl contrazic pe „genialul” Cîțu, așteptându-se la o evoluție a crizei economice în formă de L, cu o durată de până la 10 ani!!!
„Evoluția cheltuielilor cu pensiile publice totale, luând legislația în vigoare, vor crește considerabil, cu un vârf de 14,4% din PIB în 2053. Cheltuielile cu pensiile vor atinge, la sfârșitul orizontului de proiecție, 12,5% din PIB, comparativ cu 8,7% din PIB estimat conform prevederilor anterioare. Acest lucru pune presiune pe nivelul datoriei pe termen mediu și lung și afectează sustenabilitatea finanțelor publice.
Creșterea cheltuielilor cu pensiile este determinată de indexările ad-hoc ale punctului de pensie, de formula de indexare mai generoasă pe termen lung, dar și de recalcularea pensiilor prin noua formulă de calcul prevăzută în anul 2021.”
Din declarațiile celor trei crai de la Răsărit: Orban, Cîțu și Alexandru nu s-a înțeles dacă pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie 2020. Numai președintele Klaus Werner Iohannis a susținut majorarea pensiilor și că „nu-i corect ca pensionarii să fie singurii care decontează datoriile create de criza economică provocată de pandemia COVID-19!”
PSD INTRODUCE ÎNCĂ 2-3 MOȚIUNI! „Vom depune încă două moțiuni simple, pe Muncă și Dezvoltare. Vedem că nu au niciun fel de rezultat în ceea ce privește retragerea acestor miniștri fundamental incompetenți, dar tragem niște semnale de alarmă prin textele moțiunilor”, a declarat Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.
Săptămâna aceasta au fost dezbătute și votate cu succes zdrobitor alte două moțiuni simple: împotriva ministrului Educației, Monica Anisie, și împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela.
Iar dacă Guvernul PNL-Orban nu respectă Legea pensiilor, aflată în vigoare, și vor s-o modifice prin Ordonanță de Urgență, vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a afirmat că social-democrații vor introduce o Moțiune de cenzură!!!
ION PREDOȘANU

P.S. Ratingul de țară este în continuă scădere, chiar dacă Guvernul PNL-Orban n-a mărit pensiile celor 2.000.000 de români cu pensii sub 1.000 de lei. Ce rușine! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here