Ca la noi, la nimeni – Cârpaci, nu guvernanți!

899

Motto: „Trădătorii devin oameni mari și respectați, bârfitorii – literatori, ignoranții și proștii – administratori ai statului.”Mihai Eminescu

În ultimele zile, bate vântul a relaxare, deși toată țara așteaptă relansarea economică ce nu mai vine. Iar vântul mai bate și a secetă cumplită, cum o anunță meteorologii ca fiind cea mai mare din ultima sută de ani. Iar la cârma Țării se află un cuplu ce se înțelege foarte bine. Ceva între Aerianul și Disprețuitorul.
SCLAVII EUROPEI. Așa au devenit românii care nu mai au cum să întrețină acasă, unde nu sunt locuri de muncă, și au plecat în plină pandemie de coronavirus și Stare de Urgență prin Germania, Austria și alte țări occidentale. Prim-ministrul Orban Ludovic conduce un „GuWernerul Meu”, poate cel mai slab din istoria modernă a României. Zeci de autocare înțesate cu oameni buni de muncă se îndreptau cam din toate colțurile țării spre aeroporturile din Cluj-Napoca ori Sibiu sprea pleca la muncă în Germania. O parte dintre aceștia mai fuseseră la muncă și în anii trecuți și au plecat pe încredere. Că angajatorii din Germania le vor asigura un trai decent și contracte de muncă. N-a fost să fie așa. Cei mai mulți dintre aceștia nu știau limba germană și nici ce scrie în contractele lor de muncă. Nu tu plată onorabilă, nu tu asistență medicală. Trăitori în barăci modeste și înghesuiți, lucrătorii sezonieri aveau dușurile și instalațiile sanitare departe de locul unde dormeau. Ba mai și lucrau câte 180-200 de ore săptămânal. Iar dacă nu le convenea erau aruncați în stradă. De vreo două săptămâni, românii noștri au devenit oamenii străzii în Germania. Guvernul Iohannis-Orban fiind principalul vinovat! Ei plecaseră prin niște firme românești, care-și încasau comisioane grase, iar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a plecat în Germania abia, sâmbătă, cu intenția de a vedea care-i situația și cum poate să-i ajute.
TREI ZILE DE RELAXARE, CU VID LEGISLATIV! Chiar dacă președintele Klaus Werner Iohannis anunțase că nu va mai prelungi Starea de Urgență, prim-ministrul Orban Ludovic, care-i buimac de dimineața până seara, n-a luat nicio măsură pentru acoperirea legală a zilelor de vineri până duminică cu niște măsuri de prevenție. Trei zile nu s-au mai acordat amenzi, iar lumea – în special tinerii – și-au făcut de cap.
Petrecerea din seara și noaptea de sâmbătă spre duminică din Herăstrău, de bună seamă organizată pe lângă lege și trăită cu ignorarea normelor de „distanțare socială”, n-a fost ce ar fi putut fi. Nu s-a transformat nici în protest, nici în dezmăț cu alcool și droguri, nici în bătăi cu rupere de oase. Jandarmeria n-a intervenit. A fost o petrecere a celor tineri, ca la sfârșit de război și de Stare de Urgență.
De ce s-or fi grăbit tinerii să încalce legea? Care lege? Legea Stării de Alertă intră în vigoare abia astăzi, 18 mai. Guvernul Orban a izbutit performanța să anunțe conținutul unei prevederi legale care ar fi trebuit respectată peste o jumătate de oră. Din punctul de vedere al improvizațiilor prostești este vorba despre un caz demn de un seminar de drept. Guvernul a lălăit-o două săptămâni și pe urmă a anunțat reglementările în ultimul moment și care trebuiau respectate imediat. Cum s-ar spune, cârpaci, nu guvernanți! Noroc că nu le-a trecut prin minte ideea tembelă să bage jandarmeria călare prin parcuri ca să-i scoată din tufișuri pe cei căzuți în extaz și să-i fugărească pe cei reuniți în grupuri mai măricele și mai gălăgioase.
Așadar, răbufnirea de bucurie a fost stimulată și de improvizațiile Guvernului LuCOVID „de cele trei zile de mână moartă la scriitorii de amenzi!”
ION PREDOȘANU

P.S. Opoziția este firavă. Abia duminică, purtătorul de cuvânt al PSD, Senatorul Lucian Romașcanu, a declarat, într-o conferință de presă că social-democrații vor pregăti o Moțiune de cenzură, dar o vor depune abia după ce va expira Starea de Alertă. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here