Dr. Mihaela Pungan: Doi pacienți, pozitivi la testul rapid! Vezi ce spune conducerea DSP Gorj!

4819

Medicul gorjean neurolog Mihaela Pungan a povestit, marți seară, pe pagina sa de Facebook, cum prin laboratorul pe care îl deține împreună cu soțul său, a efectuat în cursul zilei de luni teste rapide pentru anticorpi la doi pacienți, care s-au prezentat la cabinetul său acuzând probleme neurologice.

De altfel, doctorița i-a suspicionat pe aceștia ca fiind și purtători de COVID-19. Ambii pacienți au ieșit pozitivi la testele rapide, însă medicul cere sprijinul autorităților pentru a le face o testare PCR în vederea depistării COVID-19 pentru cei doi pacienți, o femeie din Motru și un bărbat din județul Dolj. Potrivit dr. Mihaela Pungan, în acest sens au fost anunțate și Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul de Poliție Județean Gorj.,,Am avut ieri (n.r. luni) un pacient care a călătorit în Belgia acum o lună (din declarație). A venit că-l durea capul, că e agitat, fără mască. El a înțeles că trebuie să o poarte după 15 mai! Am avut o suspiciune și i-am făcut test rapid de anticorpi (îl luasem pentru noi în laborator; mi-am făcut și eu și am fost negativă, înainte să-l consult pe el) și a fost pozitiv IGM și IGG și, teoretic, e contagios, cu domiciliul în Dolj (Filiași). L-am sunat să-i spun rezultatul. Cică are ordin judecătoresc să nu părăsească județul Gorj (nu știu pricina), foarte recalcitrant, agresiv, că nu vrea să meargă să recolteze pentru PCR. Am sunat la Poliție, am sunat la DSP. Nu există cadru legal, proceduri în situația asta. Trebuie să-l conving eu să meargă să solicite testarea, dacă e simptomatic. Ce se poate face în astfel de situații?! De ce i-am făcut testul? Să am idee pe cine consult, cu ce mă duc acasă, dacă sunt un potențial vector pentru alții. A venit să-mi ceară bilet la RMN cerebral, fără programare, vexat că a așteptat. Vă dați seama că i-am anunțat și pe cei de la RMN, ca să-l reprogrameze. În aceeași zi, o pacientă de 66 de ani cu DZ insulinonecesitant, HTA, tuse (veche, din spusele fiicei), din Motru (focar recent declarat intracomunitar) IGM pozitiv, adică de vreo 10 zile aproximativ. O fi, nu o fi contagioasă… cam asta e. Din cinci consultați, doi suspectați și testați, doi pozitivi la cabinet, restul teleconsultații. Desigur că și eu, dacă aș fi în locul statului, aș face la fel doar PCR, că doar nu o să plătesc de două ori (e logic și economic), pe de altă parte uitați-vă că în România 1 din 9 oameni infectați face parte din personalul medical și trageți o concluzie! Dacă nu mai ai Titanic, te ajută și o barcă de salvare, măcar să-ți faci o idee”, a expus situația dr. Mihaela Pungan, pe pagina sa de Facebook.

DSP Gorj: Acele teste nu sunt acreditate RENAR!
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Gorj susține că despre situația celor două cazuri relatate de către medicul Mihaela Pungan, instituția nu a fost anunțată, și sfătuiește gorjenii să nu pună prea multă bază pe testele rapide achiziționate de laboratorul de analize medicale TudorMed. ,,DSP Gorj are zeci de angajați. Eu nu știu pe cine a anunțat doamna doctor, deoarece la nivel oficial nu a ajuns nimic la noi. Pot spune că am văzut și eu, personal, postarea dânsei de pe facebook. Cu privire la testările ce se fac la acel cabinet, nu sunt concludente. Oamenii nu trebuie să creadă că dacă merg acolo și fac acel test, care e mai mult un test pentru depistarea anticorpilor, ei pot fi diagnosticați, dacă au sau nu coronavirus. În legătură cu situația celor doi pacienți despre care doamna doctor vorbește în acea postare, noi nu suntem obligați să testăm PCR acei pacienți care au ieșit la ei pozitivi la acele teste de anticorpi. Conform metodologiei INSP, acele teste nu se iau în calcul și nu sunt acreditate RENAR.
Chiar recent am trimis o echipă de control la cabinetul TudorMed pentru a verifica veridicitatea și adresabilitatea acelor teste, asta după ce proprietarii cabinetului au anunțat săptămâna trecută că vor efectua contra-cost teste pentru depistarea coronavirusului, teste ce vor fi aduse pe bază de comandă. Noi nu putem obliga cabinetul privat să nu continue să facă acele teste, însă le-am impus să le transmită oamenilor care aleg să se testeze faptul că testele nu sunt acreditate RENAR. Clar acele teste ale lor nu depistează COVID-19. Sfătuiesc oamenii din județ care prezintă simptome specifice noului tip de coronavirus să sesizeze medicul de familie sau un medic specialist, iar ulterior noi vom face testările de tip PCR. Se știe clar, și la nivel mondial, că testele PCR sunt singurele concludente în totalitate”, a declarat Narcis Stoian, directorul executiv al DSP Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here