CEO s-a conformat! A cumpărat toate certificatele de CO2

934

Complexul Energetic Oltenia a reușit să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon aferente energiei electrice produse în anul 2019, înainte de termenul prevăzut de Directiva EU-ETS, respectiv 30 aprilie. În caz contrar, compania energetică risca o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziționat.

În anul 2019, CE Oltenia a produs aproximativ 12,4 TWh și a livrat în sistemul energetic național peste 11 TWh, acoperind o cotă de piață de aproximativ 22%, menținându-se pe locul al doilea în topul producătorilor de energie din România.
Până la sfârșitul anului, CE Oltenia va fi în conformitate cu toate termocentralele din punct de vedere al cerințelor de mediu, a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.
„CEO a fost nevoită, în toată această perioadă, să facă o serie de lucrări de modernizare în vederea conformării cerințelor de mediu. S-au investit peste 1,1 miliarde euro în astfel de operațiuni. Dar nu terminăm bine conformarea pentru anumiți parametri, și anumite cerințe se modifică, astfel încât trebuie să facem alte lucrări”, a declarat, recent, Burlan, pentru presa economică.
În UE există o piață unică a certificatelor pentru emisii de carbon (EU-ETS) pe care poluatorii din sectoare precum energie, producție de oțel, ciment sau aviație comercială le plătesc pentru fiecare tonă de CO2 emisă.
În România, conform datelor din 2019, există 45 de centrale electrice și termice active care au emis anul trecut 19,7 milioane de tone de CO2, echivalentul a aproximativ 550 de milioane de euro, la un preț mediu de 28 euro/certificat.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here