Ca la noi, la nimeni – Relansarea economiei: vorbe multe, fapte ioc!

656

Motto: „E bine să taci și să fii luat drept prost, decât să vorbești și să confirmi că ești.” – Abraham Lincoln

Noaptea de Înviere a fost un examen exemplar, pe care l-a trecut cu brio Biserica Ortodoxă Română. Scandalul iscat de acordul dintre BOR și Ministerul de Interne, mă rfer la primul acord inițiat la cererea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a liniștit prin semnarea unui al doilea acord civilizat, dar fără participarea MAI, în urma căruia distribuirea Paștelui sfințit în biserici și a Luminii sfinte, adusă de la Ierusalim, a fost realizată doar prin participarea voluntarilor tuturor bisericilor ortodoxe de pe întreg cuprinsul României. În liniște și pace, spre bucuria enoriașilor ce nu au avut voie să participe la slujbele preoților și diaconilor din Casele Domnului.
Fericiți în sufletele lor de credincioși că s-au putut bucura, măcar în felul acesta, de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos oamenii au fost mulțumiți. Iar Biserica Ortodoxă Română felicitată că pentru prima dată a trecut printr-o epidemie/pandemie fără să-i fi avut în biserici pe drepții ei credincioși.
Ministerul Sănătății așteaptă ca România să treacă de vârful pandemiei, iar numărul de cazuri cu infectare să scadă. Miercuri, în prima zi lucrătoare de după cele trei zile ale sărbătoririi Sfintelor Paști n-a izbutit să-i mulțumească pe toți românii. Mulți dintre aceștia sunt în șomaj tehnic, o parte în șomajul ce se va apropia de cifre alarmante, dacă nu se va relua lucrul. Măsurile de redresare economică mai așteaptă. După 15 mai!
SĂ DISCUTĂM DISCUȚII! Și, să recunoaștem, nu sunt semne bune. Președintele Klaus Werner Iohannis, împreună cu prim-ministrul Orban Ludovic, dar și cu câțiva miniștri s-au reunit, miercuri, la Palatul Cotroceni spre a decide data de când unele măsuri restrictive vor fi restrânse.
Din 15 mai, cetățenii României vor avea dreptul la liberă circulație, dar vor fi obligați să poarte măști în spațiile închise. Până atunci se vor lua măsuri și pentru redeschiderea treptată a școlilor. Probabil, la început cu clasele a VIII-a și a XII-a, clase ce au importante examene în fața lor. Și abia apoi se vor deschide cu adevărat și în întregime cursurile școlilor din România.
DEFICIT BUGETAR RECORD! Păcatele cele multe vin de la guvernarea PNL, una plină cu minciuni. Pe post de promisiuni. Că vom face și vom drege, în condițiile în care nu s-a luat nicio măsură importantă pentru repornirea economiei. Din pricina aceasta, deficitul bugetar este de pe acum mare – de 7% și poate lesne ajunge la 8%, dacă nu chiar mai mult. Iar șomajul va depăși cifra de 8%, dacă nu cu mult peste, față de numai 4% cât s-a înregistrat în 2019!
Un semn bun realmente vine din partea mediului privat, Uzinele Dacia de la Mioveni repornindu-și producția încă din data de 21 aprilie. „GuWernerul meu” a dat o ordonanță de urgență proastă, conform căreia trebuiau să fie amânate plățile datornicilor către bănci. Numai că ordonanța de urgență cu pricina este șchioapă, incoerentă și inaplicabilă. Din moment ce lasă la latitudinea băncilor această decizie, ba mai mult, le reluarea plăților se va percepe „dobândă la dobândă”.
Și clientul băncii în loc să fie ajutat iese și mai păgubit!
EȘECUL PROGRAMULUI IMM INVEST! S-a mai lăudat „GuWernerul Meu” cu instituirea unor ajutoare pentru IMM-uri, prin programul IMM Invest. Doar că, la mai bine de o săptămână de la lansarea site-ului pe care trebuia să se înscrie întreprinderile mici și mijlocii, site-ul nu funcționează! În vremea aceasta, 40% dintre IMM-uri și-au suspendat activitatea, zilnic 80-90 de firme încetându-și activitatea.
ION PREDOȘANU
P.S. Cifra de afaceri pierdută de companiile românești, în primul trimestru al anului 2020, depășește 18,5 miliarde d euro! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here