Gorjean premiat de Academia Română

482

Deşi poate părea mai greu de crezut, un profesor universitar plecat de pe malurile Jiului în tinereţe şi stabilit pe cele ale Begăi a reuşit acum să confirme, încă odată, în cariera sa profesională, obţinând recunoaştere pentru activitatea sa chiar de la Academia Română. Un premiu care se oferă o singură dată în viaţă i-a fost acordat acum lui Mădălin Bunoiu, prodecan al Universităţii de Vest din Timişoara, unul din cei doi băieţi ai regretatului profesor Dumitru Bunoiu.

Specializat în fizică, gorjeanul s-a implicat în activitatea de cercetare din ultimii ani, premiul obţinut acum fiind o recunoaştere a muncii sale depuse în anul 2010. Conform listei oficiale publicate pe pagina de internet a Academiei Române, Bunoiu a fost premiat pentru grupul de lucrări intitulate „Obţinerea şi caracterizarea materialelor cristaline şi nanostructurate”. Premiul primit de acesta este cel intitulat „Constantin Miculescu” şi a fost acordat de Academia Română şi lui Coriolan Viorel Tiuşan pentru lucrarea „Controlul proprietăţilor de transport polarizat în spin şi simetrie în regim static şi dinamic”, Tiuşan fiind un profesor român stabilit în Franţa, ţară în care s-a perfecţionat pentru o perioadă şi Mădălin Bunoiu.
Gorjeanul nostru este specializat în fizică, având zeci de lucrări de specialitate publicate la activ, el fiind şi autorul unor cărţi de profil. Poate prea puţin cunoscut la el acasă, Bunoiu a confirmat pregătirea pe care o are, în ultimul deceniu el reuşind să obţină premii de la Organizaţia Internaţională de Creştere a Cristalelor, Organizaţia Internaţională de Cristalografie şi de la Asociaţia Română de Ştiinţa Materialelor şi Creştere a Cristalelor, fiind membru în mai multe asociaţii de acest gen, inclusiv din America şi Italia. „Domeniul de cercetare în care îmi desfăşor activitatea este legat de Fizica Materiei Condensate, în particular ştiinţa materialelor avansate cu aplicaţii în tehnologia modernă. Într-un timp relativ scurt materialele publicate au reuşit să pătrundă în literatura de specialitate fiind citate de peste 50 de ori în articole publicate în reviste cotate ISI şi în articole publicate în reviste indexate în baze de date internaţionale. Premiul obţinut acum se acordă pentru activitatea desfăşurată cu doi ani înainte, în speţă în anul 2012 se acordă pentru activitatea din anul 2010. În activitatea didactică am încercat întotdeauna să mă ridic la standardele impuse de tradiţia Facultăţii de Fizică din Timişoara, să ofer studenţilor o bibliografie actuală şi un mod modern de predare şi evaluare. În acelaşi timp am introdus, la disciplinele predate, 14 noi lucrări de laborator. Am condus 28 lucrări de diplomă la ciclul de licenţă şi 20 disertaţii la Master”, spune Mădălin Bunoiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here