Ca la noi, la nimeni – Măsuri guvernamentale necesare, dar întârziate!

796
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, și noi admirăm prostește atâția neghiobi numai pentru că au vorbit despre ei presa și opinia publică.” Mircea Eliade

Ca un făcut, Guvernul Orban 3 nu este altceva decât Guvernul Orban 1 cel demis prin Moșiunea de cenzură din 4 februarie 2020, inițiată de Partidul Social Democrat(PSD), votată și de Pro România dar și de UDMR. Din cauza declarării de către Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a pandemiei cu coronavirus, deci a epidemiei cu coronavirus în România, spre a avea un Guvern stabil în locul guvernului interimar, practic PSD nu a avut încotro și, spre binele poporului, ne-am pomenit cu același Guvern Orban 1, rebotezat Guvernul Orban 3, iar la putere! Total anormal, într-o țară pe care Klaus Werner Iohannis o dorea normală. Ce ne-am fi făcut noi, amărăștenii, dacă Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Dr. Raed Arafat, ar fi fost dat afară din funcția de Secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, așa cum a tot încercat Guvernul PNL și, în mod special, ministrul de Interne, Ion Marcel Vela? Bine că Dr. Raed Arafat, omul în care românii au cea mai mare încredere, poate încă să-și arate competența și profesionalitatea în continuare. Împreună cu Prof. Univ.dr. Adrian Streinu Cercel și cu Prof.univ.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.
Ce ne-am fi făcut fără atâția medici și asistente medicale cu toții devotați meseriei lor, oameni ce au trudit din zori și până-n noapte în spitalele cel mai adesea fără o minimă dotare care să-i protejeze de contactul cu posibilii purtători ai virusului periculos?
Cum mai aminteam zilele trecute, corpul medical și asistentele medicale au acționat, uneori, chiar fără măști de protecție, fără mănuși, dar chiar și fără combinezoane care să-i protejeze. S-au îmbolnăvit medicii pentru a salva pacienții. Prin nesăbuința unora dintre cei infectați în străinătate, au fost contaminate și au intrat în carantină spitale întregi. Precum Spitalul „Dimitrie Gerota”, din București, al MAI, precum și Spitalele din Petroșani ori Filiași. Abia miercuri, de la ora 17.00, a avut loc prima ședință de guvern în care s-au luat unele măsuri necesare pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Starea de urgență decretată de președintele Iohannis a fost votată, miercuri, de Parlament, și întărită prin unele măsuri de Guvernul Orban 3, reunit prin teleconferință, întrucât majoritatea miniștrilor liberali fuseseră infectați de inconștientul Senator constănțean Vergil Chițac.
Miercuri pe la ora 10.00, prim-ministrul izolat la Vila Lac 2, numitul Orban Ludovic a ținut o conferință de presă, comunicând măsurile luate în ședința de Guvern.
Cele mai multe, evident, tardiv. Cu obrăzniciile de rigoare, cetățeanul Orban L. a atacat Direcțiile de Sănătate Publică, pe care apreciază că le-ar fi găsit în „moarte clinică!”
În realitate, chiar dacă la DSP Gorj s-au comis erori, celelalte au acționat ca la carte. E drept, că Guvernul PNL a mai schimbat-o și pe directoarea DSP București. Deși înalți specialiști consideră că s-a făcut o gravă eroare. Probabil că nu era membră PNL!
Despre măsurile luate în ședința de guvern, ce să zic. Una dintre măsuri fusese cererea expresă a PSD și anume că angajații trecuți în șomaj tehnic trebuie să primească 75% din salariu de la stat. S-au mai promis cinci miliarde de lei pentru susținerea companbilor, iar suma ar putea crește la 15 miliarde de lei. Plus că s-a promis schimbarea unor pedepse, prin înăsprirea acestora, pentru aceia care răspândesc coronavirusul și nu se supun prevederilor legale. Adică, de carantinare și izolare.
Ministerul Sănătății, care a primit prin Bugetul pe 2020 cu 23% bani mai puțini decât în anul 2019, i-au fost alocați încă 42 de milioane lei, iar MAI o sumă neprecizată.
ION PREDOȘANU

P.S. Președintele Klaus Werner Iohannis, văzând probabil discursul Cancelarului Angela Merkel dinainte cu o zi, a recunoscut – într-o conferință video cu Prefecții și șefii instituțiilor publice deconcentrate – și domnia sa că „SITUAȚIA ESTE GRAVĂ!”. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here