Vulpe cu rabie la Berleşti

345

vulpe-rabieReprezentanții Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor(DSVCA) Gorj au confirmat, la finalul săptămânii, trecute un nou caz de rabie, după ce un cetățean din localitatea Berleşti a ucis o vulpe în gospodăria proprie din satul Pârâul Viu.

Focarul de rabie s-a înregistrat pe 15 iunie în localitatea Berleşti, la o vulpe ucisă în gospodăria unui cetăţean din sat Pârâul Viu. Acesta reprezintă al 9-lea focar de rabie diagnosticat de la începutul anului în judeţul Gorj, din care 8 focare au fost la animale sălbatice (vulpi). “În urma anchetei epizootologice întocmită de medicului veterinar din localitate, rezultă că animalul a pătruns în curtea respectivului proprietar, care a ucis-o. Menţionăm că animalul a avut contact cu cei doi câini existenţi în gospodărie. Câinii au fost vaccinaţi în campania de vaccinare antirabică din luna noiembrie 2011 şi sunt menţinuţi sub observaţie. De asemenea, au fost instituite toate măsurile sanitar veterinare specifice pentru împiedicarea transmiterii bolii şi pentru asanarea focarului”, a declarat, printr-un comunicat de presă, conducerea DSVCA Gorj

Măsuri de prevenire

Reprezentanții DSVCA Gorj au început să ia măsuri pentru a contracara o eventuală răspândire a bolii sau a focarului. Printre măsurile de prevenire a bolii se află şi vaccinarea antirabică anuală, obligatorie a carnasierelor domestice, acţiune ce este gratuită pentru proprietarii animalelor. Orice modificare a comportamentului animalelor domestice şi sălbatice (agresivitate excesivă, salivaţie abundentă, dromomanie) trebuie anunţată imediat medicului veterinar, lucrătorilor de poliţie sau administraţiei publice locale. Printre alte localităţi în care s-au depistat rabie din judeţul Gorj se regăsesc Ţicleni, Bengeşti-Ciocadia.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here