Activităţi antitutun desfăşurate de CPECA Gorj

427

Reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj a desfăşurat, săptămâna trecută, acţiuni de informare şi sensibilizare asupra riscurilor consumului de tutun, dar şi de promovare a prevederilor Convenţiei Cadru de Control a Tutunului ce reprezintă instrumentul cel mai puternic de control a consumului de tutun. Activităţile s-au adresat în primul rând tinerilor şi s-au desfăşurat în mai multe locaţii.

În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca obiectiv pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun – 31 mai 2012 – contracararea încercărilor industriei tutunului de a submina Convenţia – Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului prin stabilirea temei ,,STOP INTERVENŢIEI INDUSTRIEI TUTUNULUI!”. Pentru a marca această zi aşa cum se cuvine, reprezentanţii CPECA Gorj au organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni de informare, care au avut drept public ţintă în primul rând tinerii.

„Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj în parteneriat cu colaboratorii tradiţionali judeţeni – Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratul Şcolar, Universitatea ,,Constantin Brâncuşi” Penitenciarul Târgu-Jiu, Crucea Roşie Română, Asociaţia Română de Oncologie ,,Sfânta Ana” – a desfăşurat activităţi de informare – educare – comunicare a elevilor din cadrul unităţilor şcolare din judeţul Gorj, pe categorii de vârstă, (gimnazial, liceal, postliceal şi universitar), activităţi de informare a persoanelor aflate în stare privativă de libertate din Penitenciarul Târgu-Jiu, activităţi de popularizare a legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii consumului produselor de tutun, activităţi de informare în Centrele Maternale şi de Plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, activităţi de petrecere a timpului liber – competiţii sportive (jocuri de baschet, cross)”, a explicat Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj.

Fumatul – viciu gustat la vârste fragede

Conform studiului realizat de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar Bucureşti (SNSPMS) împreună cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi inclus în Raportul Internaţional ESPAD în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România este de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 63,6% cât a fost în anul 2003 şi 57,3% in anul 1999. Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi. În România băieţii fumează mai mult decât fetele, respectiv 58% versus 50%. Dacă în 1999 diferenţa dintre cele două sexe era de 16 puncte procentuale, s-a redus la 11% în anul 2003, ajungând la 8% în anul 2007. „Prin activităţile de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoase, ne vom adresa, în primul rândul adolescenţilor şi tinerilor, categoria de vârstă mai vulnerabilă la consumul de tutun, majoritatea tinerilor încep să fumeze înaintea vârstei de 18 ani şi aproape un sfert dintre ei înaintea vârstei de 10 ani”, menţionează Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj. Activităţile derulate de reprezentanţii CPECA Gorj au constat în prezentarea cadrului legislativ în domeniu (Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea comercializării produselor din tutun, Convenţia Cadru privind Controlul Tutunului a efectelor nocive ale consumului asupra organismului uman prin măsurarea valorii dioxidului de carbon din organism, prezentări power-point, filme tematice, discuţii libere şi distribuirea de pliante informative.

Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here