Ca la noi, la nimeni – Cu și fără anticipate, dar sigur fără busolă!

759
SANYO DIGITAL CAMERA

Moto: „Guvernul nostru nu poate să cadă. Se află în subteran.” – Aleksander Cotric, Din Incizii rapide (2017)

Desigur, nu avem o criză politică. Chiar dacă în ultimii ani guvernele s-au succedat cu repeziciune înfiorătoare, capitol la care am depășit Italia, cea renumită pentru așa ceva. Nu cu multă vreme în urmă, prim-ministrul României, Orban Ludovic, anunța cu emfază: „Președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate”.
Aceasta era declarația prim-ministrului României la finalul întâlnirii avute la Palatul Cotroceni. Numai că nu-i așa de simplu. Pentru asta, Constituția prevede niște termene și condiții greu de îndeplinit. ,,GuWernerul Meu” trebuie demis, ori primul ministru să-și prezinte demisia sau să fie inițiată o Moțiune de cenzură care să treacă.
Lui Orban Ludovic îi este frică să demisioneze, neștiind dacă va mai fi nominalizat la funcția de prim-ministru al României și ar vrea să încheie acorduri politice cu partidele politice care-l susțin, ca să aibă certitudinea că dacă prin reducere la absurd va fi nominalizat să formeze un alt guvern o să aibă pe mai departe susținerea acestora.
N-a vrut să precizeze dacă-și va da demisia și mai ales când, Orban Ludovic făcând pe misteriosul. Că, vezi Doamne, nu vrea să-și divulge strategia. Până atunci, data limită fiind 15 februarie, UDMR și-a arătat susținerea pentru alegerile anticipate, cu amendamentul că le dorește a fi programate cu două săptămâni înaintea alegerilor locale. Deci la sfârșitul lunii mai.
Curios, chiar dacă alegerile anticipate vor fi la aceeași dată cu alegerile locale, principalul favorit ar fi PSD. Partid care are cei mai mulți primari în funcție. În plus, Partidul Social Democrat a promis că va demara procedura de inițiere a unei Moțiuni de Cenzură, pe care ar mai semna-o și cei de la UDMR. Care, prin vocea liderului Hunor Kelemen au afirmat că nu sunt de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Până atunci, lucrurile se vor mai lămuri puțin. Astăzi, marți, pe la orele prânzului, Comitetul Executiv Național al PSD se reunește în prima ședință a actualei conduceri interimare, având pe ordinea de zi unele modificări ale Statutului partidului.
Din păcate, actualul Guvern Orban merge pe improvizații. Deși a susținut că are un program de guvernare nimeni nu l-a văzut. Nefiind transparent, Guvernul Orban se tot împrumută fără să anunțe sumele și, mai ales, pentru ce o face. Pensiile sunt întârziate. Și ieri, luni, 13 ianuarie, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 1,192 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de stat de tip bankmark, cu o maturitate reziduală de 53 de luni, la un randament mediu de 3,89% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României(BNR) și preluate de Agerpres.
ION PREDOȘANU

P.S. În accepțiunea caricaturistului Puiu Găzdaru, fostul meu coleg de la Jurnalul Național, care desenează în ziarul de luni un bust – corp și cap cu veselul Orban Ludovic, prim-ministrul Orban Ludovic cel Rău zice: „SUNT MÂNA DREAPTĂ A PREȘEDINTELUI, AȘA CĂ VOI FI PREMIER ȘI DUPĂ ANTICIPATE!” Dar dacă nu vom avea alegeri anticipate? (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here