„Spune-mi tot ce vrei”, la Gaudeamus 2019

1263

La apariția romanului „Spune-mi tot ce vrei”, în anul 2001, citeam într-un cotidian local, acum dispărut, un articol intitulat „Cronică de carte: Spune-mi tot ce vrei”, articol al regretatului Alexandru Doru Șerban, cu următorul conținut:
„Viața omului pe pământ, de la primele ei licăriri, este o continuă strădanie, întâi pentru dobândirea lucrurilor care fac viața posibilă, pentru dobândirea bunurilor materiale și apoi o strădanie pentru dobândirea bunurilor care dau un preț vieții, prin dobândirea bunurilor spirituale”. Cartea de debut „Spune-mi tot ce vrei” a tinerei autoare Victoria Stolojanu-Munteanu este una de succes. Autoarea ne prezintă o izbutită Compunere, aparent autobiografică, prin valențele multiple ale personajului principal Claudița, transpunându-ne în realitățile vieții ei de copil, elevă și studentă sârguincioasă, apoi de gospodină și mamă devotată.
Sub aceste aspecte autoarea reușește tipologii ideale, care dau valențele educative ale cărții, creând modele de luat în seamă.
Sentimentul iubirii, ca motiv al acțiunii, este doar un pretext pentru transpunerea personajelor în ipostaze ale vârstei, dar și în medii ale activității sale profesionale.
Împărtășirea, mereu amânată a sentimentelor iubirii din partea LUI, mai mult dintr-o rațiune a vârstei, îi dau EI posibilitatea îndelungă a trăirii sub zodia lui Cupidon.
Bucuria speranței o întărește pe Claudița să insiste, iar neîmplinirea sentimentelor printr-o împreunare trupească este pentru ea un câștig, la fel ca toți anii în care și-a creat scop al trăirii pentru ”ICOANA” ideal-sentimental, numită Mihai.
Claudița, care din copilărie își arătase afecțiunea pentru înțelepciune și-a propus și a insistat mai ales să ”conviețuiască” spiritual cu Mihai, de la care avea multe de învățat. Maturitatea lui intelectuală și morală au ajutat-o. El i-a fost dascăl în viață, iar prin situația deznodământului final a înțeles întoarcerea gândurilor spre intimitatea familiei.
Situațiile de viață înșiruite de autoare creează aspectul de autentic prin prezentarea veridică, într-un limbaj cu modalități de exprimare adecvate vârstei și pregătirii personajelor.
Autoarea se dovedește și o bună cunoscătoare a liricii de dragoste, a folclorului maximal și al creațiilor muzicale, pe care le include frecvent, ca pretexte ale contextului acțiunii. Chiar dacă și-a dorit eliberarea sufletului, prin destăinuirea unor episoade din viața trăită, talentul a înlesnit Victoriei Stolojanu- Munteanu să scrie o carte cu situații general valabile, utilă celor cuprinși de fiorul dragostei și pilduitoare altora aflați în situații similare, ajutându-i să ajungă la un deznodământ logic, lipsit de suferință”.
Frumoasă cronică! De atunci s-a mai scris despre această carte și chiar noi v-am făcut cunoscute reacțiile scriitorilor care au citit-o, în numere trecute ale Universului Olteniei.
Cu prilejul deschiderii târgului de toamnă Gaudeamus 2019, scriitoarea Victoria Stolojanu-Munteanu, membră a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Gorj ne face o surpriză reeditând acest roman cu ajutorul Editurii „ANTIM IVIREANUL” din Râmnicu-Vâlcea.
Ce noutăți aduce această lucrare vom afla la târgul de carte Gaudeamus 2019, unde, autoarea vă așteaptă, joi, 21 noiembrie 2019, la standul Nr. 161 al Editurii „ANTIM IVIREANUL” între orele 13.00 – 14.30.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E.„R.M.” Gorj)

1 COMENTARIU

  1. Sărmana Victoriță! Mihai e, după cum bine se știe, Doru Dădălău. Iar acum sărmanului Mihai nu i-a rămas decât o pensionară ștearsă, cu conturi pe siteuri de matrimoniale în căutarea virilului și un soț care nu s-a răcit încă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here