Vânzare frauduloasă şi scandaloasă! – Cum a devenit Dispensarul Medical Brădiceni locuinţă particulară

417

DSCN1030Poetul şi psihologul Ion Căpruciu, colaborator al ziarului „Gorjeanul” încă de pe la vârsta de 17 ani, s-a gândit să afle ce-i cu Dispensarul Uman şi Veterinar din Brădiceni, din vremea copilăriei sale. Consilierul local X afirmase că a fost vândut, dar să nu se ştie cine-a spus.

Numai că inginerul agronom Valentin Blendea ştia altceva: „Ehei, să fie Florică sănătos, s-a vândut acum, doi ani şi jumătate doctorului veterinar Gorcea, din Târgu Jiu. Pe cât? Numai Gorcea ştie pe cât şi cui i-a dat banii. Că ăi din Primăria Peştişani nu recunosc nimic!”

Dispensarul de altădată

În 1920, nişte ţărani proşti din Brădiceni au construit un Dispensar Medical şi unul Veterinar. Suntem în 1920. Le-am vizitat pe amândouă şi după 1990.

Prin 1990, în Brădiceni nicio casă nu avea apă curentă. Ţăranii erau săraci. Dar îşi iubeau Ţara şi-şi plăteau impozitele ca şi mine, de altfel, astăzi.

batrani30-00Tata, săracul, Dumnezeu să-l ierte, pentru că a luptat la Coptul Donului, s-a întors acasă în izmene şi cu o pereche de bocanci. Atât i-a „dăruit” ţara pentru că i-a apărat hotarele.

Dar era mândru că putea să se ducă la Spital la Brădiceni. Să-i dea o aspirină Domnul Doctor. Mai venea Dl. Doctor şi prin sat. Îl ducea cu şareta nea Mircea Popescu, vizitiul Dispensarului, care acum are 80 de ani. Iar nea Mircea ştia toate casele şi pe toţi din Peştişani, din Gureni, Boroşteni, Hobiţa, Bâlta, Seuca şi din Brădiceni, sate arondate dispensarului. Le ştia şi diagnosticele, că erau ţăranii lui cu care ara, punea grâu şi porumb.

Astăzi, Domnul Primar vede altfel lucrurile

A desfiinţat Dispensarul Uman. Era peste mână. Cum, să se deplaseze Doamna Doctor Litia Pavel trei kilometri zilnic, de la Peştişani la Brădiceni, pentru consultaţii?

Mie, unul, îmi vine greu să mă scol dimineaţa la orele opt. Dar Doamnei Doctor? S-o înţelegem, că doar suntem oameni…

Şi soluţia s-a găsit. Am vândut Dispensarul. O clădire necesară, ca un monument istoric. Vândută, probabil, pe nimic. Domnule Primar, Florin Pavel, cât ai primit şpagă? L-ai scos la licitaţie? În ce ziar, unde…

Ne-ai promis, la alegeri, că-l faci Cămin de bătrâni. Ideea nu era deloc rea. De ce nu te-ai ţinut de cuvânt?!

Pentru că cetăţenii din Brădiceni nu te-au vrut Primar?

Domnule Primar Florin Pavel, cât ai moştenit când nu erai primar? Cât mai ai astăzi?!

Ţi-ai bătut joc de Brădiceni! De ce domnule Primar, Florin Pavel, pentru că nu te-au votat?

Nu uita că la Dispensarul din Brădiceni era medic Doctorul Culcer, din Dobriţa, coborâtor din neam mare, de vechi Voievozi ai medicinii româneşti. Care dr. Culcer a fost şi un brav prefect al judeţului Gorj, în perioada interbelică, în vremea doctorului Nicolae Hasnaş, şi el fost Senator şi prefect pentru puţin timp. Chiar şi numai pentru atâta lucru şi trebuia să ai respect pentru acest Dispensar. Dacă pentru sănătatea cetăţenilor din comuna Peştişani crezi că nu merita să faci nimic!

Cât ai luat Dle Primar Florin Pavel pentru această vânzare?

Ion Căpruciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here