Munca la negru, nelipsită în domeniul construcţiilor din Gorj

406

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a depistat doi angajaţi “la negru”. Persoanele găsite fără forme legale de angajare activau ca muncitori la o firmă de construcţii din judeţ. Administratorul firmei care nu le-a făcut contracte de muncă celor doi muncitori a fost amendat cu 20.000 lei pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare.

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat o serie de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor fără forme legale de angajare. “În urma verificării a fost depistat un angajator de pe raza judeţului Gorj, care utiliza munca la negru având două persoane fără forme legale de angajare. Acesta s-a ales cu o sancţiune în cuantum de 20.000 lei. Angajatorul depistat cu persoane “la negru” desfăşura activitate în construcţii”, a declarat George Romanescu, şeful ITM Gorj.
Romanescu a mai menţionat că în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă s-au efectuat 36 controale pentru respectarea prevederilor legale, în care au fost depistate 30 de neconformităţi. Pentru cele descoperite au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 26.000. “Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă. Totodată: instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă, stingătoare auto expirate”, a mai precizat şeful ITM Gorj.

Nouă unităţi, verificate
Acţiunea de verificare a unităţilor care proiectează, execută şi exploatează sisteme de alimentare cu gaze naturale privind respectarea actelor normative referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă s-a finalizat. Au fost controlate 9 unităţi, la care au fost depistate 7 neconformităţi, pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here