Sindicaliştii din sănătate şi-au stabilit revendicările strategice

520

Sindicatul „Sănătatea” Gorj susţine revendicările strategice ale Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România. Sindicaliştii cer creşterea calităţii vieţii profesionale şi sprijin pentru creşterea calităţii serviciilor medicale. Principalele categorii de revendicări vizează creşterea salariilor din sănătate şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale angajaţilor din sistem; reducerea deficitului de personal pentru toate categoriile de lucrători; asigurarea efectivă a drepturilor pacienţilor la serviciile medicale creşterea calităţii acestora.

Cele trei categorii de revendicări stabilite de către reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară pot fi îndeplinite printr-o serie de acţiuni strategice, pe care sindicaliştii le solicită: creşterea finanţării sistemului sanitar; cheltuirea eficientă a resurselor colectate; introducerea echităţii şi principiului competenţei în funcţionarea sistemului. „În acest moment, salariaţii din sănătate au cel mai scăzut nivel de salarizare din întreg sectorul public. Începând cu 1 ianuarie 2014 salariile minime din sănătate trebuie să atingă nivelul prevăzut de grila specifică din Legea 284/2010, care va constitui doar punct de reper în vederea salarizării minime pe trepte şi categorii profesionale”, menţionează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Reducerea deficitului de personal, o necesitate
Personalul sanitar din unităţile publice înregistrează un deficit fără precedent. În ultimii 5 ani unităţile sanitare publice au pierdut aproximativ 30.000 de salariaţi, din care 23.000 sunt asistenţi medicali (circa 20%, raportat la anul 2007), după cum susţin sindicaliştii. Acest deficit sever de personal medical creează în unele spitale iluzia că există prea mult personal nemedical. Nu personalul nemedical este excedentar, ci personalul medical este deficitar. Lipsa acută de personal determină supraîncărcarea normei de lucru a salariaţilor existenţi şi numeroase ore suplimentare neplătite. „În aceste condiţii sunt necesare urgent următoarele măsuri: asigurarea respectării normativelor de personal, cel puţin la nivelul minim al acestora; creşterea nivelului de finanţare al spitalelor pentru ca acestea să-şi permită plata salariilor personalului”, precizează liderul Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Servicii medicale mai bune
Sindicaliştii solicită asigurarea unor standarde minime de calitate a serviciilor medicale. Absenţa acestor standarde afectează deopotrivă pacienţii şi salariaţii din sănătate, ultimii neştiind la ce să se raporteze.
Se impune, de asemenea, crearea unui sistem funcţional de asigurări de despăgubiri a pacienţilor în caz de prejudiciu. „Proiectul de lege a malpraxisului tinde să fie mai curând un sistem de sancţionare a personalului decât unul de despăgubire a celor prejudiciaţi. În acest sens, solicităm ca proiectul de lege să fie modificat radical astfel încât el să devină unul centrat pe despăgubirea pacienţilor şi nu pe neglijenţa personalului”, mai spune Măruţă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here