Se caută voluntari în proiectul ,,Ajungem MARI” pentru 60 de copii din Gorj

1639

Programul educațional ,,Ajungem MARI” caută din nou 40 de noi prieteni-voluntari ai copiilor din centrele de plasament. 60 de copii instituționalizati și din medii defavorizate din Gorj așteaptă voluntari în programul educațional ,,Ajungem MARI” pentru a le fi alături în următorul an școlar.

Programul se desfășoară în București și alte 24 de județe. În prezent, se implică 1.600 de voluntari, dar o parte dintre aceștia vor părăsi proiectul. De aceea este nevoie constant de noi recrutări și sprijinul comunității. Voluntarii vor dedica, timp de 8 luni, 3 ore pe săptămână pentru pregătire școlară sau ateliere creative.Voluntarii nu au nevoie de experiență în lucrul cu copiii. Ei vor participa inițial la un curs de 8 ore despre metode de lucru cu copiii cu traumă. Condițiile sunt dorința de implicare, seriozitatea și vârsta de peste 16 ani.
Copiii învață mai ușor de la voluntari pe care îi apreciază și respectă și sunt încântați să se simtă, la rândul lor, apreciați și respectați. Voluntarii merg săptămânal în centre și îi ajută pe copii să scrie și să socotească, să recupereze informațiile pe care nu le-au înțeles la școală, să fie mai atenți și mai răbdători, să își controleze emoțiile. Ei devin pentru copii prieteni și modele de viață. ,,Important e să vii cu inima deschisă, să îi cunoști și să îi accepți pe copii așa cum sunt. Abia după ce se creează o relație, voluntarii își pot seta obiective de învățare. Sunt copii sensibili și minunați, cu răni mari în suflet, iar după toate experiențele triste prin care au trecut, ei își doresc, în primul rând, acceptare și prietenie”, spune Iarina Taban, fondatoarea programului. Programul educațional ,,Ajungem MARI” sprijină copiii pe termen lung, iar cu unii copii se lucrează chiar de 5 ani, de la începutul programului. Schimbările se fac cu pași mici și perseverență. De aceea este nevoie de mai mulți voluntari care să se implice în fiecare comunitate. Vin mereu în centre alți copii care au trecut prin experiențe greu de suportat. Centrele se închid și copiii sunt mutați în căsuțe sau apartamente de tip familial, iar voluntarii zâmbitori îi urmează, reprezentând un element de stabilitate în viețile lor. Voluntarii participă la un training inițial și sunt repartizați la centre în funcție de abilitățile lor, nevoile copiilor, distanța față de centru și de programul lor (în timpul săptămânii sau în weekend). Ei vor merge timp de 8 luni în echipe de 2 sau 3 voluntari la grupe de 3-6 copii pentru ședințe de recuperare sau pregătire școlară, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative. Vârsta minimă pentru voluntariat este de 16 ani. Programul se desfășoară în București și 24 de județe – Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea. Termenul limită pentru înscriere este 20 august. Înscrierea se face prin completarea unui formular online pe website-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea Devino Voluntar, acolo unde se găsesc și toate detaliile despre program.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here