Protejarea animalelor de caniculă, măsură obligatorie pentru proprietari şi administraţie

351

Proprietarii şi deţinătorii de animale au obligaţia de a respecta măsurile pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor pe perioada de vară. Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară(DSVSA) Gorj spun că animalele din proprietate trebuie ferite de stresul termic asociat acestei perioade şi că este necesar, de asemenea, să li se asigure în permanenţă apă potabilă la o temperatură adecvată pentru adăpare.

Având în vedere efectele dăunătoare asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor, care pot fi provocate de temperaturile ridicate din perioada sezonului estival, precum şi pagubele materiale generate de acestea, fermierii şi persoanele care deţin în proprietate animale sunt obligaţi să respecte unele norme în vederea evitării efectelor caniculei. La unităţile aglomerate din Gorj: ferme de bovine, ferme de porci, inspectorii DSVSA au realizat controale, şi au verificat stocurile de apă şi foraje, umiditatea şi temperatura.
În perioadele caniculare, fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Prevederi aplicabile administraţiilor locale
Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. De asemenea consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. Şi nu în ultimul rând trebuie să se asigure locuri pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.

Sursa de apă potabilă
Potrivit specialiştilor, crescătorii de animale trebuie să aibă în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică, cu atât mai mult în cazul în care există o singură sursă de apă potabilă, limitată.
vaci-lapte / 38-52 litri
bovine / 38 litri
cai / 20-45 litri
porci / 4-11.5 litri
ovine / 6 litri
păsări-curte(intensiv) / 0,5litri
Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.
Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât, să asigure cel puţin standarde minime privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here