Suplimente alimentare cu probleme, descoperite în Gorj

422

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj a avut ca misiune la începutul lunii iunie verificarea suplimentelor alimentare care se găsesc la vânzare în judeţ. Comisarii au verificat 10 operatori economici, atât magazine de tip plafar, cat şi drogherii şi farmacii. În urma verificării s-a constatat că 9 operatori economici au înregistrat abateri fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 5.000 lei şi 4 avertismente.

În perioada 03-07.06.2013, în conformitate cu programul de control al A.N.P.C. aferent trimestrului III 2013, comisarii CJPC Gorj au desfăşurat acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a suplimentelor alimentare.
Acţiunea de control s-a desfăşurat în reţeaua de distribuţie şi comercializare la un număr de 10 operatori economici din judeţul Gorj. “S-au urmărit, în principal, următoarele aspecte: calitatea produselor comercializate; existenţa documentelor de provenienţă; starea ambalajelor (integritate, etanşeitate); încadrarea în cantitatea netă declarată ( unde este cazul). De asemenea un aspect important la avut încadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producător dar şi modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale suplimentelor alimentare comercializate. Urmare abaterilor constatate, un număr de 9 operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 5 amenzi în valoare totală de 5.000 lei şi 4 avertismente”, a precizat Daniela Michi, şefa CJPC Gorj.

Lipsa înscrierii menţiunii “supliment alimentar”, una dintre abateri
Abaterile constatate de către comisari au fost: nerespectarea menţiunilor generale de etichetare, conform HG 106/2002, respectiv înscrierea ilizibilă a elementelor de identificare – caracterizare; lipsa înscrierii menţiunii “supliment alimentar” în denumirea sub care se vindea produsul. De asemenea abateri privind promoţiile suplimentelor alimentare, respectiv fără a se preciza în ce constă promoţia, durata promoţiei sau dacă promoţia este în limita stocului disponibil. Totodată lipsa numelui şi / sau adresei poştale a sediului social al importatorului sau distribuitorului, unde pot fi contactaţi în România pentru produse de import.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here