Spitalul Novaci foloseşte coplata pentru medicamente şi alimente

357

Veniturile unităţilor spitaliceşti s-au majorat odată cu introducerea coplăţii. La Spitalul Orăşenesc Novaci, banii proveniţi din această sursă sunt utilizaţi pentru achiziţionarea de medicamente şi alimente pentru bolnavi. În luna aprilie s-au încasat 620 lei, iar în luna mai 750 lei.

Începând din data de 1 aprilie 2013, pacienţii gorjeni, dar nu numai, sunt nevoiţi să plătească la externare o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei. Cuantumul exact al coplăţii a fost stabilit de fiecare spital în parte. La Spitalul Orăşenesc Novaci coplata este de 10 lei. În primele două luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări s-au încasat 1.370 de lei. „În luna aprilie am încasat 620 lei, iar în mai 750 lei. Multe categorii de pacienţi sunt scutite de la achitarea coplăţii, astfel că sumele încasate sunt destul de mici. Banii îi folosim pentru achiziţionarea de medicamente şi alimente pentru pacienţi”, a menţionat Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.
Spitalul Orăşenesc Novaci se află la circa 18 kilometri de staţiunea Rânca şi aproximativ 50 kilometri de municipiul Târgu-Jiu. Această unitate asigură asistenţă medicală completă (spitalizare continuă, spitalizare de zi şi asistenţă ambulatorie) pentru 61.000 de locuitori din oraşul Novaci, cât şi pentru cele şapte comune arondate: Alimpeşti, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Piţic, Roşia de Amaradia şi staţiunea Rânca.

Pacienţi scutiţi de la coplată
Fac excepţie de la coplată: serviciile pentru internările obligatorii pentru bolnavii psihic prevăzuţi în articolele 105, 113 şi 114 din Codul Penal; cele dispuse prin ordonanţă dispusă de procuror pe timpul judecării sau urmăririi penale; serviciile oferite pacienţilor care necesită spitalizare de lungă durată (ani) şi servicii acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa. Nu se percepe coplata de la: copii până la 18 ani, tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu aibă venituri din pensie sau alte surse; pensionarii cu pensii sub 740 lei, care au venituri doar din pensie.
Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here