Consiliul Judeţean Gorj declanşează „Luna curăţeniei”

355

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a anunţat ieri că începând cu data de 1 martie la nivelul judeţului Gorj se va da startul „Lunii curăţeniei”. Ca şi anii precedenţi, activităţile de igienizare se vor desfăşura în toate comunele şi oraşele din judeţ, pe toată perioada lunii martie.

Prin intermediul unor adrese, Consiliul Judeţean Gorj le-a pus în vedere primarilor să înceapă curăţenia, prin executarea lucrărilor specifice, atât la nivelul carosabilului, prin plombări şi reparaţii, cât şi prin curăţarea rigolelor şi a şanţurilor, acolo unde condiţiile meteorologice permit acest lucru. „Mergem în continuare pe ideea aceasta de a declanşa de la nivelul Consiliului Judeţean programul de realizare a <<Lunii curăţeniei>>, fără să avem pretenţia că încălcăm principiul de autonomie locală dar sub factorul principal pe care îl avem toţi – responsabilitatea este aceea care ne determină pe toţi să ne facem datoria pentru a avea o administraţie cu o capacitate administrativă bună, în folosul cetăţeanului. (…)Consiliul Judeţean răspunde în faţa legii de buna funcţionare a administraţiei publice locale, de dezvoltarea economico-socială a judeţului per ansamblu, dar numai prin raport de colaborarea. Deci iniţiativa pleacă de la noi dar trebuie să fie amplificată la nivel local potrivit problemelor care se ridică acolo în mod concret, ele fiind cunoscute cel mai bine de consilierii locali, de primari, de medic, de profesor, de popă, de fiecare cetăţean în parte în fiecare zonă a lui”, a declarat Ion Călinoiu. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a menţionat însă că, spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta primarii nu vor mai fi stimulaţi prin acordarea de premii în bani pentru cea mai frumoasă localitate. „Eu cred că am depăşit faza aceasta. Acele concursuri au fost organizate vreo trei ani la rând tot în ideea de a sensibiliza. Am zis să venim cu un lucru ce poate să-i stimuleze pe oameni. S-a rezolvat. Acum hai intrăm şi în normalitate”, a spus Călinoiu.

Locurile de picnic, în atenţia şefilor judeţului
Preşedintele Consiliului Judeţean a adus în discuţie şi locurile de picnic. Ion Călinoiu a precizat că aceste locuri trebuie să fie frumos amenajate şi în permanenţă curate. „În zonele care sunt populate mereu în week-end, în orice perioadă a anului, trebuie să avem acolo condiţii asigurate de picnic, conform prevederilor legale. În fiecare localitate trebuie să se organizeze tot ceea ce este necesar ca să evităm poluarea. Nu toate sticlele şi pet-urile prin toate pădurile, pe toate cursurile de apă. Dacă avem bine organizate aceste puncte, omul care se duce să se recreeze trebuie să găsească condiţiile minime de preluare a deşeurilor menajere rezultate în urma focului, a unui grătar ş.a.m.d.”, a declarat preşedintele CJ Gorj. „Fiecare primar o să invoce probabil resursa financiară. Resursa financiară nu este cea prioritară care poate fi determinantă în realizarea unor astfel de activităţi care înseamnă lucrări curente, se fac cu mâna omului, se fac cu scule nu neapărat sofisticate, nu necesită investiţii. E vorba de mobilizare şi probabil sub acest aspect dacă ne implicăm şi rezolvăm problemele acestea cu oameni de modalitatea aceasta cu costuri cât mai puţine se adună şi bani în spate pentru a demara lucrări importante”, a mai precizat Ion Călinoiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here