Sute de anchete sociale efectuate la beneficiarii ajutorului de încălzire

362

Începând din data de 21 ianuarie şi până pe data de 31 martie, reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu vor efectua anchete sociale la 60% dintre beneficiarii ajutorului de încălzire. Deja s-au format echipele care se vor deplasa în teren, fiecare fiind compusă din doi funcţionari. Până în prezent au fost efectuate aproximativ 490 de anchete, nefiind identificate nereguli. În total, vor fi efectuate 4.200 de anchete.

Aproape 5.600 de persoane din municipiul Târgu-Jiu au solicitat acordarea ajutorului de încălzire. Numărul solicitanţilor este puţin mai mic spre deosebire de anul anterior. Chiar şi aşa, reprezentanţii municipalităţii trebuie să efectueze aproape patru mii de anchete sociale, în conformitate cu cerinţele legislative. Anchetele se efectuează în perioada 21 ianuarie – 31 martie. „Am început să facem anchetele sociale pentru cetăţenii care au solicitat acordarea ajutorului de încălzire a locuinţelor. Avem organizate 14 echipe cu câte doi funcţionari. Până la această oră am efectuat în jur de 480-490 de anchete şi vor trebui efectuate, per total, 4.200 de anchete până la 31 martie. Probleme nu am întâmpinat şi nici nu au fie identificate nereguli”, a declarat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

Zeci de cereri pentru majorarea subvenţiei
În urma anchetelor efectuate până în prezent nu s-au identificat nereguli, însă au fost întâlnite situaţii în care beneficiarii şi-au pierdut locul de muncă, devenind şomeri. Astfel, ei au fost îndrumaţi să depună noi cereri pentru acordarea unei subvenţii majorate. „Au fost cazuri în care s-a descoperit un alt gen de situaţie, solicitanţii rămânând fără serviciu şi diminuându-li-se astfel veniturile; dar acest lucru îi avantajează, colegii noştri îndrumându-i să vină la Direcţie să depună o altă cerere şi să solicite din nou acordarea ajutorului urmând ca acesta să fie mai mare. Am avut în jur de 30 de astfel de solicitări de când a început efectuarea anchetelor”, confirmă Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

Sancţiuni, în caz de nereguli
Şi în acest an, autorităţile au solicitat documente la depunerea cererilor, inclusiv adeverinţe de la asociaţiile de proprietari privind componenţa familiei, pentru a nu avea surpriza de a se afla în situaţia de a fi obligaţi să recupereze banii acordaţi ca ajutor, sau să se dovedească faptul că a fost făcută o declaraţie cu intenţia de a obţine foloase necuvenite. Dacă se descoperă nereguli, în urma efectuării anchetelor sociale, vor fi luate măsurile ce se impun. „Nu ne-am dori să avem situaţii în care să trebuiască să recuperăm banii pentru că dacă se constată că nu au declarat corect numărul de membri de familie sau veniturile realizate, se poate aplica o amendă între 200 şi o mie de lei, iar dacă se constată că a fost cu intenţia vădită de a obţine foloase materiale necuvenite, ar trebui să sesizăm şi organele de cercetare penală. Dar, luându-ne acele măsuri de precauţie, acele documente şi confirmarea asociaţiilor de locatari, considerăm că oamenii au înţeles că au obligaţia şi răspunderea să declare corect”, a explicat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here