Atelierele de reparat încălţăminte şi cele de croitorie, căutate în această perioadă

2773

Foarte mulţi gorjeni şi-au dat la reparat paltoanele uzate şi încălţămintea veche, în această perioadă, în ideea de a face economii în iarna afectată de criză. Cizmarii şi croitorii câştigă astfel puţin mai bine în aceste luni şi au mai mult de lucru.

Criza economică a aglomerat atelierele de reparat încălţăminte din Gorj. Şi asta pentru că din ce în ce mai multe persoane care nu au bani să-şi cumpere pantofi, ghete şi cizme noi deşi ne aflăm în perioada reducerilor aceştia preferând să îşi ducă la reparat ce este vechi şi poate fi refolosit. De asemenea în Târgu-Jiu există câteva ateliere particulare de croitorie care acceptă plata în rate pentru recondiţionarea sau crearea unor ţinute noi la un preţ avantajos.
Pentru cizmari, această perioadă este propice din punct de vedere financiar, chiar dacă volumul de muncă a crescut. “Le înlocuim un fermoar, punem flecuri noi şi chiar tălpi, unde este cazul. Lustruim pielea şi, astfel, pantofii arată ca noi şi pot fi purtaţi încă o perioadă fără probleme. Oricum, criza se simte şi la noi, clienţii ne cer să mai negociem preţurile şi, de multe ori, mai ales pentru cei fideli, suntem nevoiţi să facem reduceri”, a spus Marin Petrescu, cizmar la un atelier de reparaţii încălţăminte din centrul municipiului Târgu-Jiu.
Clienţii lui sunt începând de la tineri, până la pensionari, şomeri, medici. Preţurile variază în funcţie de ce necesită încălţămintea, lipit, cusut, schimbat fermoar, flecuri. “Mi-am cumpărat o pereche de cizme de pe Coleus, de piele adevărată, purtându-le au început să mi se dezlipească aşa că am venit cu ele pentru a mi le lipi e mult mai avantajos decât să merg să îmi cumpăr altele noi, 18 lei mă costă lipit şi cusut”, a spus Valeta Marin, o pensionară din Târgu-Jiu.

Preţuri pentru reparat încălţămintea
Flecurile pentru o pereche de pantofi de damă costă între 7 şi 15 lei, iar cele pentru bărbaţi sunt 15 lei. Înlocuirea unui fermoar mic este 12 lei, iar cel mare poate costa şi 20 de lei, preţ în care intră atât materialul folosit cât şi manopera. Un petec este 5 lei, iar cusutul-între 3 şi 5 lei. Cine vrea să-şi modernizeze încălţămintea, trebuie să scoată din buzunar 25 de lei, preţ calculat, de exemplu, pentru tăiatul cizmelor şi pus fermoar. În magazine, o pereche de pantofi de piele costă între 150 şi 200 de lei, în funcţie de tipul materialului folosit şi de marcă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here