Somaţii pentru cetăţenii care nu şi-au asigurat locuinţele

373

Conform legii, asigurarea locuinţei este obligatorie. Cei care nu încheie poliţa în valoare de aproximativ 80 lei riscă amendă în cuantum de 500 lei. Autorităţile locale nu au bani pentru a-i putea înştiinţa pe cetăţeni în privinţa asigurării locuinţelor, astfel că până în prezent nu s-a trimis nicio somaţie către cetăţeni. Totuşi, se caută soluţii pentru alocarea sumelor necesare pentru expedierea înştiinţărilor.

Legislaţia actuală îi obligă pe proprietarii de locuinţe să încheie poliţe de asigurare, costurile asigurării fiind de aproximativ 80 lei. Asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă doar 3 riscuri de bază şi anume: cutremur, inundaţie şi alunecări de teren. Autorităţile locale nu au o situaţie a persoanelor care nu au încheiat poliţe până în prezent şi nici nu dispun de banii necesari pentru înştiinţarea cetăţenilor în privinţa asigurării locuinţelor. „Obligaţia noastră pe această linie era aceea de a comunica situaţia contribuabililor, proprietari de locuinţe. Noi am făcut acest lucru din anul 2010, însă nu ni s-a comunicat lista cu cei care nu şi-au asigurat locuinţele. Obligaţia noastră de a înştiinţa contribuabilul nu s-a realizat pentru că în bugetul pe anul trecut nu am avut prinsă o asemenea sumă”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Venituri Publice Târgu-Jiu.

Bani alocaţi pentru somaţii
Autorităţile locale aşteaptă modificările legislative pentru a putea aloca o sumă în vederea expedierii de somaţii către proprietarii de locuinţe care nu au încheiat poliţele obligatorii. Banii vor fi folosiţi numai în momentul în care la nivel naţional va apărea o clarificare în ceea ce priveşte situaţia asigurărilor obligatorii pentru locuinţe: „În anii trecuţi nu am avut o asemenea sumă, dar acum vrem să o prindem în buget. Suma va fi undeva la 200.000 de lei. Nouă nu ne este greu să trimitem somaţii, dar trebuie să ştim sigur cui. Unii au poliţie de asigurare facultative, alţii obligatorii, alţii nu au deloc. Trebuie să fie lămurită această situaţie, înainte de a începe trimiterea de somaţii la proprietari. În baza de date de la nivel naţional nu sunt incluşi decât vreo câteva zeci de locuinţe asigurate cu poliţă obligatorie. Noi avem în Târgu-Jiu 42.000 de locuinţe pentru care trebuie să existe asigurare. În momentul acesta nu ştim care au şi care nu au asigurare şi ce tip de asigurare”, a explicat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Venituri Publice Târgu-Jiu.
Cei care nu deţin niciun tip de asigurare pentru locuinţă riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, potrivit legii, însă rămâne la latitudinea primăriilor care va fi suma de bani cerută pentru penalizare, având în vedere faptul ca acestor instituţii le revine sarcina de a aplica sancţiunile. Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu sunt conştienţi de faptul că procentul amenzilor ce urmează a-l încasa de la cei care nu şi-au asigurat locuinţele va fi unul redus.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here