Verificare şi monitorizare pentru beneficiarii de ajutoare pentru căldură

378

Conducerea Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a venit în sprijinul cetăţenilor, reamintind astfel primarilor din judeţ reglementările legale în ceea ce priveşte acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, şi cel mai important aceştia trebuie să verifice şi să monitorizeze beneficiarii. Singura primărie din Gorj care beneficiază de ajutoare de încălzire a locuinţei cu energie termică este Primăria Motru.

La nivelul judeţului Gorj se acordă toate cele trei tipuri de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. “Încălzirea locuinţei cu lemne se acordă în cadrul celor 70 de primării, gaze naturale la nivelul a 22 de primării iar încălzirea locuinţei cu energie termică în momentul de faţă se acordă doar la nivelul primăriei din Motru, singura primărie care mai acordă astfel de ajutoare”, a precizat Monica Podaru directorul executiv al AJPIS Gorj.

Informarea primăriilor
În vederea protecţiei populaţiei vulnerabile s-a luat măsura informării primăriilor cu privire la necesitatea demarării urgente a procedurilor de acordare a ajutoarelor de încălzire a locuinţei. Astfel încât, de la începutul lunii octombrie, AJPIS Gorj a reamintit primăriilor din judeţ care sunt reglementările legale aplicabile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei şi în vederea preîntâmpinării situaţilor care ar putea atrage neplata la timp a acestor ajutoare a solicitat respectarea de transmitere a documentaţiei aferente precum şi a termenelor de efectuare a anchetelor sociale. De asemenea au fost comunicate tuturor primăriilor din judeţ recomandări pentru aplicarea în mod unitar a legislaţiei ajutoarelor pentru încălzire, făcând referire în special la veniturile care nu se iau în considerare la stabilirea acestora. Pentru sezonul rece 2012 – 2013, pe baza centralizatoarelor ce urmează a fi transmise de primari cât şi de furnizorii de distribuţie a gazelor naturale şi energie termică, AJPIS va deconta ajutorul pentru încălzirea locuinţei tuturor beneficiarilor din judeţ. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei, se acordă pe baza de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.

Anchetă socială la domiciliu
Primăriile au obligaţia de a efectua verificările prin anchete sociale la domiciliile titularilor, putându-se utiliza şi informaţii de la alte persoane care cunosc situaţia materială socială şi civilă a solicitanţilor de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. După efectuarea anchetei sociale, primarii au obligaţia de a transmite AJPIS Gorj situaţia nominală privind anchetele sociale efectuate în luna anterioară astfel încât până la începutul sezonului rece următor să fie acoperit procentul de 60%. În sezonul rece 2011- 2012 AJPIS Gorj a efectuat plăţi în cuantum de 8.207.128 lei pentru un număr mediu de aproximativ 25.790 beneficiari.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here