Ca la noi, la nimeni – Numire cu cântec la CCR?”

878

Cam prin vară, trei judecători ai Curții Constituționale a României (CCR) își termină mandatele. Unul dintre ei revine Preș. Klaus Werner Iohannis, care l-a și numit prin decret încă de luni. Este vorba de fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu, ce și-a dat demisia în urma unei gafe impardonabile la care-a împins-o, se pare însuși șeful domniei sale de la acea vreme.
Avocatul Lucian Bolcaș a declarat pentru site-ul DCNews că existența unui echilibru de forțe la CCR trebuie să se manifeste doar în domeniul științei dreptului, nu a manierei orientării politice, cum s-a întâmplat la referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu.
Chestionat dacă s-ar putea schimba raportul de forțe la CCR, cu ocazia modificării componenței judecătorilor CCR, avocatul Lucian Bolcaș a spus că:
„Normal nu ar trebui să se schimbe raportul de forțe pentru că, indiferent de simpatiile lor politice, judecătorii nu au voie să le transpună în hotărârile pe care le vor da. La Curtea Constituțională este știința pură a dreptului, fără alte influențe, dar, evident că, fiecare urmează propria conștiință și demnitate”.
Despre numirea Siminei Tănăsescu la CCR, prin decretul președintelui Klaus Werner Iohannis, avocatul Lucian Bolcaș a declarat următoarele:
„În legătură cu doamna Tănăsescu nu pot să vă spun decât că am lucrat cu dânsa la Senat. Este o bună profesionistă. Nu cunosc orientarea sa, nu cunosc caracterul. Nu cunosc o serie întreagă de elemente, care să îmi permită să mă pronunț dacă se va schimba un echilibru de forțe. În orice caz, existența unui echilibru de forțe nu trebuie să se manifeste doar în domeniul științei pure a dreptului, nu în maniera orientării politice, cum s-a întâmplat cu ticăloșia de hotărâre dată de Zegrean (fostul președinte al CCR, numit de Traian Băsescu, deși nu fusese deloc judecător, ci doar jurist la un CAP!, n.m. I.P.), la referendumul pentru demiterea fostului președinte Băsescu”, a mai adăugat, pentru DCNews, avocatul Lucian Bolcaș.
Judecătorilor Ștefan Mirea, Maya Teodoroiu și Petre Lăzăroiu le expiră mandatele. Vom avea noi judecători, iar întrebarea care se pune – se va schimba raportul de forțe la CCR?
Fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu a fost numită, luni, judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Petre Lăzăroiu, printr-un decret semnat de Preș. Klaus Werner Iohannis.
Comisia juridică a Camerei Deputaților i-a validat, marți, pe toți candidații propuși pentru funcția de judecător al CCR, constatând că aceștia au îndeplinit condițiile pentru a candida. Sunt doi candidați din partea PSD, apoi a Noului PNL și a USR! Plenul Camerei Deputaților urmează să decidă prin vot care dintre candidați vor fi aleși judecători ai Curții Constituționale.
În locul lui Petre Lăzăroiu(care s-a numit mai înainte Ceaușescu!) vine Simina Tănăsescu, judecător numit de Preș. Klaus Werner Iohannis, cum spuneam, prin decret. Judecătorul Petre Lăzăroiu fusese numit, cu 9 ani în urmă de către ex-președintele Traian Băsescu, și s-a aflat în mijlocul unor repetate controverse. Lăzăroiu s-a situat de partea PSD în 2018, când a declarat că a fost contactat de consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, la birul acesteia de la catedra Facultății de Drept a Universității București, unde funcționa. Aceasta i-a spus că există o solicitare din partea unui ONG, deci ale societății civile, care i-ar cere președintelui să-l demită prin decret de revocare din funcția de judecător al CCR. După aceste declarații, Simina Tănăsescu și-a dat demisia.
Rămâne de văzut cum se va schimba echilibrul de forțe din CCR. Și dacă noul judecător al CCR – Simina Tănăsescu își va achita datoriile către actualul Preș. Klaus Werner Iohannis!
ION PREDOȘANU

P.S. Ziua și perla au trecut de la primul ministru al României, Viorica Dăncilă, la Preș. Klaus Werner Iohannis. Cel care marți a zis: „Nu se poate reglementa ceva ce nu există.” În cuvântările doamnei premier Viorica Dăncilă, reputatul publicist Ion Cristoiu susține că greșelile de exprimare și de gramatică erau introduse de Consilierul de imagine Anca Alexandrescu. Cu intenție.
Motiv pentru care doamna Dăncilă a renunțat la serviciile Ancăi Alexandrescu.
O ilustră anonimă, fiica celebrului ei tată – gazetarul și scriitorul Horia Alexandrescu. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here