Amenzi de aproape 50.000 de lei, aplicate de comisarii OPC

333

Zeci de operatori economici au fost verificaţi la sfârşitul lunii trecute de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. În urma controalelor efectuate, comisarii CJPC Gorj au constatat mai multe abateri, sancţionate cu amenzi în valoare totală de 49.550 de lei.

În perioada 20-31 august 2012, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj a desfăşurat acţiuni tematice de control dispuse la nivel naţional de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu privire la legalitatea comercializării, etichetării, prezentării şi publicităţii produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor. Potrivit reprezentanţilor CJPC Gorj, au fost controlaţi 11 operatori economici, fiind verificată cantitatea de 43 kg produse în valoare totală de 946 lei. Din cauza deficienţelor constatate, comisarii CJPC Gorj au dispus oprirea definitivă de la comercializare a 3 kg de produse de patiserie, covrigi şi gogoşi în valoare de 30 lei, cantitate ce era improprie comercializării şi consumului uman din cauza lipsei informării asupra datei durabilităţii minimale; de asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 18 kg de produse de patiserie, covrigi şi gogoşi în valoare de 580 lei, până la remedierea deficienţelor constatate, şi au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.550 lei pentru încălcarea prevederilor legale şi 2 avertismente. În aceeaşi perioadă, alţi 11 operatori economic care comercializau pâine şi produse de panificaţie au fost controlaţi de comisarii CJPC Gorj. Au fost verificate 98 kg de pâine şi de produse de panificaţie din care 58 de kg nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. „Au fost controlaţi 11 operatori economici, constatându-se că toţi operatorii economici verificaţi nu respectau prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. Controlul a scos în evidenţă următoarele neconformităţi relevante: neinformarea consumatorilor asupra denumirii produsului, numele şi adresa producătorului, cantitatea ingredientelor, condiţiile de păstrare, şi comercializarea produselor de panificaţie fără afişarea preţurilor sau într-un mod nevizibil şi într-o formă echivocă, greu de citit. A fost dispusă oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 58 kg de produse de panificaţie în valoare de 176,29 lei, până la remedierea deficienţelor constatate şi au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 amenzi contravenţionale în valoare de 19.250 lei pentru încălcarea prevederilor legale şi un avertisment”, a declarat comisarul şef Daniela Michi.

Băuturi spirtoase oprite de la comercializare
Tot în perioada 20-31 august 2012, s-au desfăşurat şi acţiuni de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a băuturilor spirtoase. Astfel, au fost controlaţi 12 operatori economici, sancţionaţi ulterior cu amenzi în valoare totală de 17.750 lei pentru încălcarea prevederilor legale. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 24 L de băuturi spirtoase în valoare de 279 lei, până la remedierea deficienţelor constatate.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here