Comisarii CJPC Gorj au oprit de la comercializare 24.000 de litri de apă minerală

332

Comisarii din cadrul CJPC Gorj au desfăşurat conform programului de control aferent trimestrului III al acestui an, aprobat de Preşedintele ANPC, acţiuni tematice de control privind respectarea prevederilor legale a modului de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale, ape de izvor precum şi a băuturilor răcoritoare şi a sucurilor şi nectarurilor din fructe. Aceste controale au fost desfăşurate în perioada 23 iulie- 3 august.

Astfel, în urma acţiunilor de control, au fost verificaţi de către comisarii CJPC Gorj un număr de 25 de operatori economici, care îşi desfăşurau activitatea în localităţile Târgu-Jiu, Rovinari, Motru, Dragoteşti, Mătăsari, Băleşti, Peştişani, Cătunele şi Stăneşti.
Comisarii au urmărit mai multe aspecte precum starea ambalajelor şi calitatea acestora (integritate, etanşeitate) astfel încât să nu fie permisă modificarea calităţii iniţiale a produsului; încadrarea în volumul net declarat; încadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producători.
Un alt aspect foarte important verificat de către inspectori a fost acela privind modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate: etichetarea, prezentarea şi publicitatea.
Un al treilea aspect important a fost acela privind respectarea condiţiilor de depozitare de către agenţii comerciali. Acesta a scos în evidenţă o serie de neconformităţi relevante.
Agenţii comerciali nu respectau condiţiile de depozitare; neafişarea la locul de desfăşurare a activităţii, a denumirii, şi a sediului social, aşa cum au fost înregistrate în registrul comerţului; afişarea preţurilor în mod nevizibil şi într-o formă echivocă, greu de citit.

Oprire temporară şi definitivă de la comercializare
“Ca urmarea a constatărilor efectuate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 16.250 lei şi au fost dispuse măsuri de oprire temporară a 23.107 litri de apă minerală în valoare totală de 12.848 lei, respectiv de oprire definitivă a cantităţii de 36 litri de apă minerală în valoare totală de 69 lei”, a declarat Anca Daniela Michi, comisar şef în cadrul CJPC Gorj.

Sfaturi care să vină în ajutorul consumatorilor
Şefa CJPC Gorj dă şi câteva sfaturi pentru consumatori, pentru a şti ce trebuie să verifice înainte de a cumpăra acest gen de produse. “Nu cumpăraţi ape minerale cu ambalaje neetanşe; nu achiziţionaţi produse depozitate la temperaturi mai mari decât cele impuse de producători şi menţionate pe etichetă sau ambalaj. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, la cumpărarea produselor solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea aproba în cazul în care, în mod justificat doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs”, ne-a informat Michi.
Aceiaşi regulă se aplică şi la băuturile răcoritoare, sucuri şi nectaruri din fructe, pentru a evita unele probleme este indicat să citim cu atenţie lista ingredientelor şi să nu cumpărăm produsul daca pe ambalaj sau etichetă există ilustraţii de fructe care nu se regăsesc în lista ingredientelor.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here