Mai mulţi angajatori din Gorj, prinşi că utilizau “munca la negru”

339

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au desfăşurat în perioada 13-17 august 2012 o serie de acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma acestor acţiuni de control inspectorii au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru depistarea unor neconformităţi, printre care şi utilizarea de către unii angajatori a „muncii la negru”.

Acţiunile desfăşurate de către inspectori în această perioadă erau prevăzute în Programul propriu de acţiuni al ITM Gorj.
În domeniul relaţiilor de muncă inspectorii au efectuat un număr de 24 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Ca urmare a acestor controale au fost depistaţi 2 angajatori care utilizau munca ,,la negru” având 2 persoane fără forme legale de angajare, dintre care una era o femeie. Sancţiunile aplicate pentru această formă de ilegalitate a fost în cuantum de 20.000 lei. Alţi angajatori depistaţi că prestau activitate cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în comerţ.
Inspectorii au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale la 6 angajatori, din care 3 sunt amenzi în valoare de 21.500 lei.

Neconformităţi în securitatea în muncă
Un alt domeniu în care s-au găsit neconformităţi a fost domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.
“Compartimentul Securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj a desfăşurat 26 de controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost aplicate 48 sancţiuni în valoare de 9.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, nesemnalizarea riscurilor, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a precizat George Octavian Romanescu, şeful ITM Gorj.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here