50 de gorjeni au devenit şomeri de lux în 2012

452

Aproape 50 de gorjeni, care au rămas fără locuri de muncă în statele din Uniunea Europeană, primesc lunar sute de euro drept ajutor de şomaj. Şi nu e vorba deloc de sume de neglijat. Astfel, „şomerii europeni” primesc între 250 şi 900 de euro ajutor de şomaj în străinătate chiar dacă au lucrat acolo doar câteva luni. Acest lucru este posibil deoarece ei au cumulat stagiul de cotizare din statul în care au lucrat cu cel din România. De la intrarea României în Uniunea Europeană, Regulamentele Comisiei Europene permit cumularea perioadelor de stagiu realizat pe teritoriul mai multor state membre. Principiul totalizării perioadelor de asigurare se aplică cu condiţia să fi lucrat ultima dată în ţara în care se solicită acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Cei mai mulţi şomeri au muncit în Spania
Cei mai mulţi gorjeni, care au lucrat în afară de la începutul anului şi până în prezent, au fost muncitori în Spania, aceştia au completat formularul european E 302, specific pentru Spania pentru primirea indemnizaţiei de şomaj. „De la începutul anului şi până în prezent, 46 de persoane au solicitat documente pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj în statele Uniunii Europene unde au muncit. Cei mai mulţi dintre ei, 31 la număr, au muncit în Spania, alţi 8 în Italia,6 în Slovenia şi 1 în Austria”, a precizat Diana Corina Văduva, consilier Eures în cadrul AJOFM Gorj. În 2011 tot persoanele care au muncit în Spania au fost cele mai multe la număr beneficiare de indemnizaţia de şomaj.

Formulare de completat
Reprezentanţii AJOFM Gorj ne informează, în cazul în care există persoane care au rămas fără locuri de muncă în străinătate se pot prezenta la Agenţie pentru a solicita completarea formularului E 301 sau E 302. Pentru a primi indemnizaţie de şomaj în străinătate, gorjenii care au rămas fără locuri de muncă au solicitat formularul E 301 şi E 302, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România. De exemplu, dacă o persoană a lucrat zece ani în ţară şi cinci luni în Spania, şi doreşte să obţină indemnizaţie de şomaj acolo (dar nu are stagiul de cotizare cerut de legea spaniolă) se poate prezenta la AJOFM Gorj pentru a solicita formularul 301 pentru perioada lucrată în România. Altă reglementare europeană în domeniul securităţii sociale spune că după expirarea indemnizaţiei de şomaj în Spania sau Italia, cei care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, dovedesc acest lucru, pot cere ajutor de şomaj. Pentru a primi acest ajutor, trebuie să prezinte veniturile pe care le obţine şomerul împreună cu familia sa. Şomerul dovedeşte autorităţilor din statul respectiv ce venituri are familia sa prezentând formularul E 302. Până la data de 1 mai 2014, instituţiile competente pot continua să folosească vechile formulare E 301 şi E 302, alături de noile formulare U1 şi U2/U3. Instituţia din România competentă pentru eliberarea acestor formulare este Agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului.
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here