Medicii de familie, sfătuiţi să folosească reţeta electronică din iunie

349

medici de familieDe la 1 iulie medicamentele vor fi prescrise pe reţete electronice. Pentru ca până la acea dată să fie familiarizaţi cu aceste reţete, medicii de familie gorjeni au fost sfătuiţi de către Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (AMPF) Gorj, să înceapă folosirea reţetei electronice încă din iunie. Moisescu spune că a observat în rândul colegilor săi o reticenţă la tot ce este nou, motiv pentru care şi introducerea reţetei electronice a fost acceptată cu o oarecare teamă.

Începând cu 1 iunie, reţeta electronică va fi implementată, experimental, iar din 1 iulie ea devine obligatorie. Reţeta electronică face parte din platforma informatică din sistemul asigurărilor de sănătate, instrument complex care se preconizează că va ajuta la realizarea unei evidenţe mai clare asupra controlului şi împotriva posibilelor fraude. Pentru a evita orice fel de problemă de la 1 iulie, până atunci reţeta clasică şi cea electronică vor funcţiona în paralel. Totuşi, medicii de familie din judeţul nostru au fost sfătuiţi de preşedintele AMPF Gorj să înceapă utilizarea reţetei electronice chiar de la 1 iunie, pentru a se putea familiariza cu ea şi a nu întâmpina dificultăţi după 1 iulie, când devine obligatorie. Din păcate, medicii gorjeni au arătat reticenţă în privinţa acestei reţete. „Marţi am avut o şedinţă cu membrii Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj pentru a le prezenta reţeta electronică. Le-am explicat cum este cu această reţetă, le-am şi arătat cum se foloseşte. Totuşi, am observat că ei au o reticenţă faţă de tot ce este nou şi le e teamă de calculator. Poate ar trebui lucrat puţin şi la schimbarea mentalităţii. Eu i-am sfătuit să înceapă folosirea reţetei electronice chiar din iunie”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Reţeta electronică, beneficiu pentru toată lumea

Prescripţia electronică va preveni frauda în sistem, care în prezent este estimată la două-trei sute de milioane de euro. Reţeta electronică face parte din „Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS”. Principalele beneficii ale acestei platforme vizează administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, creşterea performanţelor în acordarea serviciilor, facilitarea raportării şi decontării acestora, dar şi monitorizarea şi controlul utilizării fondurilor. Avantajul prescripţiei electronice este acela că vor fi asigurate siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei. „Reţeta electronică nu este rea deloc, dimpotrivă, este foarte bună. Uşurează foarte mult munca tuturor, iar pacientul nu mai merge din farmacie în farmacie cu reţeta în mână să-şi caute medicamentele. Medicul o trimite virtual la toate farmaciile din ţară şi pacientul se duce la ce farmacie vrea pentru a-şi ridica medicamentele; dacă nu le găseşte pe toate într-un loc, se poate adresa mai multor farmacii. Dacă medicamentele prescrise nu sunt compatibile se corectează automat”, explică Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here