Noi activități de promovare a valorilor tradiționale ale satului românesc în cadrul proiectului „Biserica, sufletul satului” din parohia Strîmtu

2022

Și în această săptămână, în Parohia Strîmtu, din Protoieria Târgu-Jiu Sud, preotul paroh Popescu Ovidiu Dumitru, cel ce coordonează proiectul “Biserica, sufletul satului”, a organizat noi activități cultural-artistice care fac referire la viața satului de odinioară și totodată la obiceiurile străvechi ale moșilor și strămoșilor noștri. În ziua de vineri, copiii participanți la proiect, împreună cu preotul și cadrele didactice din satul Larga, au fost găzduiți la o familie de gospodari ai satului, unde au învățat etapele de pregătire a pâinii, încă de la frământarea aluatului, dospirea și coacerea sa pe vatră în cuptorul de cărămidă.
Sâmbătă, 16 martie, în fața Bisericii de Lemn „Sfântul Nicolae” din satul Larga, au început pregătirile încă din zorii zilei pentru primirea oaspeților ce aveau să participe la Festivalul de promovare a tradițiilor și valorilor satului românesc. S-au adunat peste 100 de elevi, profesori și membri ai Parohiei Strîmtu care au cântat și au jucat, au recitat poezii și s-au bucurat de o zi petrecută frumos în natură, în spiritul vieții la sat. Preotul Popescu Ovidiu-Dumitru a început activitatea prin pomenirea eroilor satului, a preoților și a învățătorilor care au apărat, au condus și au educat tinerii satului de altădată pentru păstrarea tradițiilor strămoșești.
Elevii Școlii Primare din satul Larga, îndrumați de doamna învățătoare Emilia Ciopac și doamna educatoare Alina Giurcău, au prezentat în debutul programului artistic poezii și cântece legate de satul românesc. În continuarea Festivalului au participat :
-doamna Eugenia Corlan- Enache, profesor al Palatului Copiilor Drobeta Turnu Severin, filiala Baia de Aramă, coordonator al grupului de copii „Bordeiașul” a prezentat un moment de cântec popular tradițional românesc.
-Clubul Copiilor din Motru, coordonator profesor Cosmina Vînturiș, cu Ansamblul „Brâulețul” condus de profesorii Pistol Petre – coregrafie și Albu Constantin – muzică/orchestră.
-grupurile de dansatori ale primăriilor și școlilor comunelor Samarinești și Văgiulești conduse de profesorii Pistol Petre – coregrafie, Albu Constantin – muzică/orchestră, doamna Eugenia Balaban și domnul Dumitru Zoican.
În tinda bisericii de lemn a fost realizată o expoziție de fotografie veche care ilustrează diferite persoane și momente ale vieții la sat. De asemenea, cu ajutorul doamnei profesoare Despina au fost prezentate o serie de ii tradiționale românești, atât moștenite din familie, cât și cusute de dânsa.
La sfârșitul activității, cei peste 70 de copii au primit în dar icoane și cărți de rugăciune, iar apoi, cu toții s-au bucurat de cele pregătite de gospodinele satului, împreună cu doamna educatoare și doamna învățătoare. Pe mese, au fost puse mâncăruri de post, sarmale, fasole bătută, turtă, pâine coaptă în cuptor pe vatră, dulciuri și plăcinte. Proiectul cultural – artistic „Biserica, sufletul satului ” omagiază și readuce în actualitate vechile tradiții și obiceiuri ale țăranului român. În satul românesc străvechi, Biserica avea un loc de obârșie și dezvoltare a vieții țăranului cu tot ceea ce înseamnă viața, încă de la naștere și până la întoarcerea în pământul pe care l-a lucrat întreaga viață și din care a fost creat de Dumnezeu.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here