Ca la noi, la nimeni – Moțiunea simplă contra ministrului Justiției a picat! (A dat strechea-n Noul PNL, de fapt, vechiul PDL!, și în USR)

777

În marțea neagră a celor certați cu profesionalismul și cu bunul simț s-au petrecut mai multe năzbâtii.
RESPINGERE AȘTEPTATĂ! Noțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, fusese dezbătută cu o săptămână în urmă, dar nu s-a votat din lipsă de cvorum. Între timp, cei de la PSD au decis să-l susțină pe Tudorel Toader și să participe la votul din Camera Deputaților, acolo unde fusese depusă însăilarea cu pricina.
Ieri, Plenul Camerei Deputaților a respins moțiunea simplă contra ministrului Justiției cu 99 de voturi „pentru”, 171 împotrivă și cinci abțineri. Cei care s-au umplut de rușine, asta în cazul în care respectivii inițiatori mai au pic de rușine, sunt cei de la Noul PNL(de fapt, vechiul PDL!) și cei de la USR(Uniunea Sabotați România!), care depuseseră o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, cum spuneam intitulată pompos „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4(patru)”. Întrebat, între altele dacă pretinșii politicieni de la cele două partidulețe obraznice au argumente, fiind considerat „un ministru de nota 4” Tudorel Toader a răspuns: „Depinde, poate au nostalgiile sistemului sovietic, unde grila de notare este de la unu la cinci”.
ALERTĂ! DEMISIE LA VÂRFUL DNA! Numitul Marius Iacob, până mai ieri procuror șef-adjunct al DNA, a demisionat marți din funcție. Decizia acestuia vine după ce luni, 19 martie, ÎCCJ a dat dreptate Inspecției Judiciare și a decis sancționarea disciplinară a lui Iacob cu „avertisment”. Conform legii, sancțiunea disciplinară atrage demisia ori, mai exact, demiterea împricinatului din funcție. Însă, Marius Iacob este un lup bătrân și obișnuit în rele și nu a mai așteptat ca ministrul Justiției să propună revocarea sa. Potrivit unor surse, Iacob ar vrea să-și continue activitatea la DNA, unde mai are de șters niște urme de pe timpul când era adjunctul lui Kovesi! Chiar dacă anterior numirii sale în funcția de conducere a activat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
ROMÂNIA, RETRAGERE DIN PARCHETUL EUROPEAN? Este doar o variantă a senatorului PSD Șerban Nicolae care susține: „România s-ar putea retrage din Parchetul European, un proiect al Uniunii Europene, pe motiv că nu are acoperire constituțională în România.” Potrivit acestuia, procurorii pot acționa doar pe lângă instanțele din țară și nu se pot constitui în parchete din afara granițelor, contrar prevederilor Constituției.
„Am spus că România e posibil să se fi grăbit în a se angaja că poate trimite la Parchetul European procurori. Pentru că, potrivit Constituției României procurorii își desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Public, constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată.
Parchetul European, așa cum e prevăzut el ca instituție, nu este constituit pe lângă o instanță de judecată și procurorii nu își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției din vreo țară și atunci am putea avea procurori de două categorii, ceea ce la acest moment pare să fie o problemă”, a spus senatorul PSD Șerban Nicolae.
Dacă un procuror ca Marius Iacob își dă demisia, iar Madam Kovesi nu recunoaște deciziile ÎCCJ este destul de grav! Mai rămâne ca România să nu mai trimită procurori la Parchetul European și, poate așa, vom scăpa de situația ingrată de a fi la mâna unei procuroare șefe a Parchetului European cum se visează Madam Kovesi cea susținută de liota noul PNL și USR.
Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here