Cabinetele medicilor vor fi autorizate contracost

367

cabinet_medicalMinisterul Sănătăţii le-a pregătit medicilor o surpriză nu tocmai plăcută. Potrivit unui ordin al MS, cabinetele medicale vor primi autorizaţia sanitară de funcţionare doar contracost. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj susţine că vor fi nevoiţi să achite taxa de autorizare numai cei care şi-au obţinut autorizarea sanitară pe bază de referat de evaluare.

Potrivit normelor în vigoare, cu care medicii erau obişnuiţi, „autorizaţia sanitară de funcţionare a cabinetelor medicale şi de medicină dentară se eliberează de către autorităţile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal al cabinetului, referitoare la asigurarea conformării la prezentele norme privind structura funcţională, normele de igienă şi sănătate publică, şi se vizează anual”. Conform unui recent ordin al Ministerului Sănătăţii, medicii trebuie să-şi autorizeze sanitar, din nou, cabinetele unde lucrează şi, de data aceasta, contra cost. „Până acum erau două modalităţi prin care se autoriza un cabinet: pe baza declaraţiei pe proprie răspundere sau pe baza referatului de evaluare. În noul ordin al MS referirea este strict la cei care au autorizare pe bază de referat de evaluare, situaţie în care medicii trebuie să plătească 200 lei pe an pentru a obţine avizul necesar. Cei care au autorizare pe bază de declaraţie pe proprie răspundere sunt în suspensie. Este şi cazul meu şi eu nu voi plăti taxă, fiindcă am autorizare în baza declaraţiei pe proprie răspundere”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Moisescu: „Gorjul nu a impus aceste plăţi”

Preşedintele AMPF spune că la nivelul judeţului nostru încă nu s-a impus taxa pentru autorizarea cabinetelor medicale. „Gorjul nu a impus aceste plăţi până acum. Eu oricum stau liniştit pentru că am autorizare pe propria răspundere”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Medicii spun că intrarea în vigoare a noului ordin privind autorizarea cabinetelor medicale ar însemna întocmirea, din nou, de dosare cu zeci de schiţe şi hârtii şi o luptă grea cu birocraţia.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here