Gorjul are mii de şomeri cu clase primare

453

someri facuta de mineÎn evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj figurează şomeri cu tot felul de studii şi de toate vârstele. Totuşi, cei mai puţini sunt şomerii cu studii superioare, în timp ce, cei mai mulţi au doar studii primare ori gimnaziale.

Conform Anei-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj, în judeţul nostru există la ora actuală un număr de 494 de şomeri de lungă durată tineri sub 25 de ani, reprezentând 22,16% din totalul şomerilor tineri. Referitor la şomerii de lungă durată, adulţi cu vârstă mai mare de 25 ani erau la ultima raportare 3.222 de şomeri, adică 31,10% din totalul şomerilor de aceeaşi categorie. „Din punct de vedere al distribuţiei şomerilor pe niveluri de instruire, din numărul total al şomerilor înregistraţi, 57,26% sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 33,17% sunt persoane cu nivel de instruire liceal şi post liceal, şi 9,57% sunt persoane cu studii superioare”, a precizat reprezentanta AJOFM Gorj.

Mediul rural, în frunte

Privind structura pe grupe de vârstă a şomerilor înregistraţi la începutul acestei luni, grupele de vârstă în care se regăsesc cei mai mulţi şomeri rămân grupele 40-49 de ani cu o pondere de 27% din totalul şomerilor şi 30-39 de ani cu 23%, urmând grupa de vârstă sub 25 ani care reprezintă 20% din total. În profil teritorial, numărul şomerilor este localizat în mediul rural unde sunt nu mai puţin de 6.917 persoane, respectiv 60,61%, faţă de 4495 persoane, adică 39,39% în mediul urban, iar în ceea ce priveşte ponderea şomerilor în totalul populaţiei stabile de 18 – 62 ani, la nivelul judeţului nostru aceasta este de 4,63%.

5.600 de angajări în 2012

Prin Programul judeţean pentru ocuparea forţei de muncă, structurat pe tipuri de măsuri active şi grupuri ţintă, s-a prevăzut ocuparea în anul 2012 a unui număr de 5.600 de persoane la nivelul judeţului Gorj. Ca urmare a activităţii desfăşurate luna trecută prin implementarea Programului, s-a realizat încadrarea în muncă a unui număr de 298 persoane, respectiv 5,32 %. Conform ultimei raportări, la sfârşitul lunii ianuarie, rata şomajului în Gorj era de 7,75%, judeţul situându-se astfel pe poziţia a noua la nivel de ţară. Numărul şomerilor înregistraţi în Gorj la 31 ianuarie a.c., a fost de 11.412, din care 5.033 sunt femei, 6.175 sunt persoane neindemnizate şi 5.237 sunt şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

66 de posturi vacante

Oferta săptămânală de locuri de muncă vacante pusă la dispoziţie de AJOFM Gorj cuprinde până astăzi inclusiv un număr de 66 de job-uri libere declarate de către angajatorii de la nivelul judeţului. Dintre acestea patru sunt pentru absolvenţi şi anume de: recepţionist, cosmetician şi două posturi vacante de manichiurist. De asemenea, şomerii gorjeni mai pot opta pentru 20 de posturi de confecţioner îmbrăcăminte, câte şase de strungar universal şi lucrător gestionar, câte două de bucătar, zidar pietrar, fierar betonist, dulgher, sudor, brutar, manichiurist, inspector de specialitate în administraţia publică. Totodată, în oferta săptămânală a AJOFM se mai regăsesc posturi vacante de director magazin, inginer construcţii civile, industriale şi agricole, recepţionist, ospătar, cosmetician, vânzător, lăcătuş mecanic, mecanic auto, frezor universal, electrician, paznic, spălător vehicule, şofer autocamion şi maşini de mare tonaj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here