Parteneriatul public-privat, promovat în Gorj

464

SIMPOZION DELTA (3)Fundaţia Culturală „Delta” a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, un simpozion pe tema „Parteneriatul public-privat în judeţul Gorj”. Simpozionul a marcat primul eveniment de acest fel organizat în judeţul nostru şi a adus împreună reprezentanţii autorităţilor locale şi investitori privaţi.

Simpozionul „Parteneriat public-privat în judeţul Gorj” s-a desfăşurat vineri, 28 octombrie, la Sala Maură a Prefecturii Gorj. Amfitrionul evenimentului a fost Corneliu Vişoianu, preşedintele Fundaţiei Culturale „Delta”. „Este un prim eveniment care îşi propune să promoveze, practic, să disemineze informaţii cu privire la parteneriatul public-privat. Ştim cu toţii că din 2013 se intră într-o altă etapă de exerciţiu financiar european şi toate aceste fonduri post-aderare care au fost şi care se află acum în derulare se vor finaliza. Probabil că va mai dura un an sau doi. Cert este că SIMPOZION DELTA1trebuie să fim pregătiţi pentru a utiliza acest instrument care va fi unicul sau instrumentul specific de activitate economico-financiară în zona europeană. Deci va trebui să concurăm pentru proiecte europene în sisteme de parteneriat alături de alte companii din toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene”, a precizat Corneliu Vişoianu, preşedintele Fundaţiei „Delta”.

Simpozionul desfăşurat la Târgu-Jiu a fost o premieră pentru că, după cum a menţionat Vişoianu, „abia în data de 17 octombrie a fost aprobată ordonanţa care reglementează parteriatul public-privat; a existat o lege acum un an de zile, tot în octombrie, Legea 178, care a fost modificată pentru că erau nişte neconcordanţe cu reglementările europene şi suntem acum, la o săptămână după ce această lege a apărut; noi am avut o anticipare, spre norocul nostru, şi am avut o discuţie cu Consiliul Judeţean şi încercăm transmitem în primul şi în primul rând informaţiile. Punem partenerii la masă, aducem oamenii într-o formulă de contact direct, consutanţii cu autorităţile locale, cu bănci, cu autorităţile judeţene, pentru că această comunicare şi educarea în spiritul acestei legi, care este nouă, este un lucru obligatoriu, o condiţie esenţială”.

Centru de investiţii, în Gorj

Potrivit preşedintelui Fundaţiei Culturale „Delta”, în viitorul apropiat se va semna un partenriat cu Consiliul Judeţean Gorj, în vederea înfiinţării unui centru de investiţii. „Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Călinoiu şi ne propunem ca în perioada următoare să semnăm un parteneriat între Fundaţia Culturală „Delta” şi Consiliul Judeţean pentru înfiinţarea unui centru de investiţii în judeţul Gorj, care să fie de fapt o platformă de comunicare. Noi practic punem cap la cap cererea şi oferta. Va trebui să identificăm nevoile de investiţii din judeţ, la nivel de primării, la nivel de administraţii locale, la nivel de Târgu-Jiu, la nivel de Consiliu Judeţean şi bineînţeles potenţialii investitori interesaţi”, a explicat Corneliu Vişoianu, preşedintele Fundaţiei Culturale „Delta”.

Parteneriatul public-privat, văzut cu ochi buni de autorităţile locale

Poziţia Consiliului Judeţean Gorj vizavi de parteneriatul public-privat a fost expusă în cadrul simpozionului de către vicepreşedintele Radu Angheloiu: „este o necesitate obiectivă, imediată, acest parteneriat public-privat. Ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, pe parcursul a trei ani din mandat am avut nenumărate întâlniri cu investitori la nivelul judeţului Gorj, investitori veniţi din mai multe zone ale lumii, doritori să investească în judeţul Gorj. Judeţul nostru are oportunităţi deosebite, unele subliniate de realităţile zilelor noastre şi mă refer aici la energie şi anume energia pe cărbune, dar şi energia hidro şi cred că cel puţin din acest punct de vedere, Gorjul reprezintă o zonă de interes deosebit. Ne-am izbit de multe ori de imposibilitatea creării unor punţi durabile între aceşti investitori şi autorităţile locale. Legea parteneriatului public-privat pe care am aşteptat-o şi asupra căreia ne îndreptăm cu toţii atenţia reprezintă din punctul meu de vedere o oportunitate deosebită, cu atât mai mult cu cât situaţia dificilă, delicată, la nivel naţional, european şi global a zilelor noastre impune infuzie de capital, iar acest lucru se poate face doar în cadrul unui parteneriat public privat la nivelul unităţilor administrativ teritoriale. (…) Ne dorim realizări în acest domeniu”.

Subprefectul Marcel Romanescu, prezent la eveniment în calitate de reprezentant al Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, a spus că era bine ca parteneriatul public-privat să fi fost reglementat cu mai bine de 20 de ani în urmă. „Cred că acest parteneriat a ajuns puţin cam târziu pentru România; cred că dacă se iniţia o astfel de lege la începutul anilor ’90 puteam discuta de lucruri cu efecte pozitive pentru întreaga economie. Ca să poată funcţiona un astfel de parteneriat, în primul rând ar trebui să avem oameni de afaceri cu un potenţial ridicat; pe de altă parte, e nevoie de o deschidere din partea autorităţilor publice locale, autorităţilor, chiar şi guvernamentale. Fără o astfel de deschidere, ne întâlnim degeaba”, a mărturisit Marcel Romanescu.

Investiţiile în infrastructură din sectorul public reprezintă un mijloc important de menţinere a activităţii economice în perioada de criză, parteneriatul public-privat oferind mijloace prin care sectorul public cooperează cu sectorul privat pentru a pune la dispoziţia comunităţii produse, servicii şi facilităţi de calitate. Sectoarele vizate sunt multiple: sănătate, educaţie, transport, iluminat stradal, turism, infrastructură, apă şi canalizare, construcţii, agricultură, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, mediu, energie şi aşa mai departe.

Simpozionul organizat la sfârşitul săptămânii trecute s-a încheiat cu o sesiune de discuţii libere.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here