Tichetele Programului Rabla, utilizate până pe 23 noiembrie

316

programul-rablaAnul acesta, în cadrul Programului Rabla, Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat 120.000 de tichete, acestea fiind distribuite în totalitate către colectori. Numărul de maşini noi achiziţionate până acum este de 21.300, dintre care 8.000 sunt româneşti.

La nivelul judeţului nostru, în cadrul Programului de Înnoire a Parcului Auto Naţional au fost casate 1.900 de rable, cu mult mai puţin faţă de 2010 când Gorjul a scos din uz circa 4.000 de rable. „Tichetele valorice se eliberează de către colectorii validaţi numai până la data de 21 noiembrie 2011 şi vor putea fi utilizate de către proprietari doar până pe 23 noiembrie. Ultima cerere de decontare va putea fi depusă de către producătorul validat cel mai târziu la data de 25 noiembrie, iar decontul va fi realizat până pe 12 decembrie anul acesta. Toţi ce care deţin sau vor deţine astfel de tichete trebuie să le valorifice în termenele menţionate deoarece ulterior acestea îşi vor pierde valoarea”, a declarat Cristina Merfu, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. În ceea ce priveşte persoanele juridice şi operatorii economici fără personalitate juridică aceştia pot depune dosarele de acceptare în cadrul Programului până la data de 15 octombrie, inclusiv. Potrivit ministrului Mediului, László Borbély, pentru Programul Rabla pentru tractoare, ce a pornit pe 12 septembrie, sesiunea de înscriere în vederea acceptării proprietarilor are loc până la data de 10 noiembrie, iar ultima cerere de decontare se va depune de către producătorul validat cel mai târziu la data de 25 noiembrie. Decontul se va realiza până la 12 decembrie 2011.

Rabla în versiune eco a început luni

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, prin achiziţionarea de autovehicule cu sistem de propulsie electric sau hibrid, a început de săptămâna trecută şi se va încheia pe 4 noiembrie. În program se pot înscrie nu doar persoanele fizice, ci si instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale care vor să dea vechiturile pentru o maşină care nu poluează mediul înconjurător. „Sesiunea de înscriere în vederea validării nu se adresează producătorilor deja validaţi în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru anul 2011. Suma alocată Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru achiziţionarea de autovehicule cu sistem de propulsie electric şi/sau hibrid, pentru anul 2011, este de 5.000.000 lei”, a declarat Radu Socolovschi, directorul APM Gorj. Cei care dau la casat vechile autoturisme pot obţine până la patru tichete valorice, două pentru achiziţionarea unui autovehicul hibrid şi patru pentru achiziţionarea unui autovehicul electric. Beneficiarii acestui program pot obţine reduceri dacă nu au să dea spre casare o maşină veche. Astfel cei care achiziţionează autovehicule hibride au o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro din preţul de achiziţionare, în timp ce şoferii care aleg un autovehicul electric pot obţine reduceri de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro din preţul de comercializare. Facilităţile acordate celor care achiziţionează acest tip de autovehicule urmăresc stimularea achiziţiei, atât de către persoanele fizice cât şi de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale de maşini hibrid şi electrice, în vederea creării unui mediu nepoluant şi care să respecte normele europene referitoare la poluare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here