Pâinea, motiv de control al inspectorilor Protecţiei Consumatorilor

497

brutariePâinea comercializată vrac a constituit obiectivul efectuării mai multor controale de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj.

Conducerea CJPC Gorj, alături de comisarii din subordine, au finalizat o tematică ce a constat în acţiuni de control care au vizat calitatea şi modul de încadrare în cantitatea netă declarată a pâinii comercializată în vrac. “În cadrul acţiunilor de control efectuate la nivelul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj, au fost verificaţi un număr de şase operatori economici, printre care producători, comercianţi şi prestatori de servicii de alimentaţie publică. Doi dintre operatorii verificaţi au fost găsiţi cu abateri, iar cantitatea de pâine neconformă a fost de 236 de kilograme”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar-şef al CJPC Gorj.

Amenzi de 500 de lei

Controalele oamenilor legii au scos la iveală mai multe deficienţe privind modul de comercializare a pâinii în sistem vrac. Astfel, s-a depistat faptul că se comercializa pâine de diverse sortimente având cantitatea netă declarată neuniformă, respectiv de 210, 280 sau 330 de grame, acestea fiind diferenţe greu sesizabile de către consumatori şi care creează dificultăţi acestora la achiziţionarea produsului. “Am constatat şi o informare incompletă a consumatorilor prin neafişarea denumirii furnizorului de pâine, a produsului comercializat şi a preţului de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/kilograme şi lei/bucată. Pentru încălcarea dispoziţiilor legale au fost aplicate un număr de două sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 500 de lei”, a precizat Daniela Michi, purtător de cuvânt al CJPC Gorj.

Ordin privind vânzarea pâinii

Având în vedere cele constatate cu ocazia acţiunilor de control la nivel naţional, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis Ordinul nr. 165/30.08.2011 pentru stabilirea condiţiilor privind cantitatea netă pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care produc sau comercializează pâine pe teritoriul României. Conform prevederilor noului Ordin al ANPC, cantitatea netă minimă a pâinii este de 300 de grame, creşterea acesteia fiind permisă numai din 100 în 100 de grame. De asemenea, prin prevederile ANPC, sunt stabilite scăderile cantităţii nete pentru pâine datorate pierderii de umiditate pe durata de valabilitate.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here