Se modifică preţul de decontare al medicamentelor pentru boli cronice

413

farmacii (3)Ministrul Sănătăţii a aprobat proiectul de Ordin privind aprobarea metodologiei de calcul, a Listei C2 şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii. Farmaciştii gorjeni consideră că odată intrate în vigoare noile reglementări, se va restrânge numărul de farmacii care vor putea să suporte economic această situaţie.

 

 

Potrivit declaraţiei ministrului Sănătăţii, medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea preţului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienţi. Astfel, de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%. În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 RON. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 RON. În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 ron, faţă de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 ron.

Farmaciştii gorjeni iau în calcul renunţarea la programele naţionale

În aceste condiţii şi dat fiind faptul că, în cazul medicamentelor pe programele naţionale, plata către distribuitori se face mai repede, iar CJAS decontează cu întârziere facturile, mulţi farmacişti consideră că nu vor mai putea accesa aceste programe. Şi preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj, Ileana Dumitrescu a confirmat că, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor impuse de Ministerul Sănătăţii, „se va restrânge numărul farmaciilor care vor putea să suporte economic această situaţie”. La nivelul judeţului nostru, la începutul acestui an farmaciştii au semnat contractele pentru programele naţionale. Nu se ştie ce se va întâmpla de aici înainte, mulţi dintre aceştia ne mai putându-şi permite să suporte financiar aceste programe. Medicamentele de pe lista C2 sunt extrem de scumpe, însă bolnavii le primesc gratuit. Farmaciştii sunt nevoiţi să achite facturile furnizorilor mult mai repede decât li se decontează lor reţetele de către CJAS. Prin urmare, cei care îşi permit să plătească furnizorii din fonduri proprii până când casa de asigurări le decontează cheltuiala accesează programele naţionale, restul renunţând la ele. În Lista C2 sunt incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaţionale.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here