70 de gorjeni au solicitat pensii europene

363

casa de pensii (2)Casa Judeţeană de Pensii Gorj nu a mai fost asaltată şi în acest an de cereri de eliberare a pensiilor europene. De la începutul anului 2007 şi până la începutul lunii martie a acestui an, instituţia a instrumentat 71 de dosare de pensii comunitare, din care doar unul în acest an.

Conform datelor furnizate de Rodica Ghimişi, director executiv al Casei Judeţene de Pensii, în perioada 1 ianuarie 2007 – 1 martie 2011, instituţia a instrumentat un număr de 71 de astfel de dosare. Dintre acestea 51 au fost verificate în anul 2010, unul în 2011, iar restul în intervalul 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2009. Din totalul celor 71 de dosare, conform situaţiei Casei Judeţene de Pensii Gorj, patru au fost pentru Austria, 19 pentru Germania, şase pentru Ungaria, 13 pentru Italia, trei pentru Franţa, 16 pentru Spania, trei pentru Anglia, cinci pentru Grecia, şi câte unul pentru Cipru şi Slovacia.

Pensia comunitară se calculează în două etape: se calculează valoarea pensiei teoretice având în vedere totalul perioadelor de asigurare, prin aplicarea formulei naţionale de calcul, iar apoi se stabileşte pensia proporţionalizată aferentă perioadelor realizate în România. Ghimişi a precizat că până la modificarea legislaţiei române în vigoare, astfel încât aceasta să prevadă luarea în considerare a veniturilor realizate şi a prestaţiilor dobândite în străinătate la acordarea drepturilor de pensie, regulile de non-cumul prevăzute de legislaţia română în vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea pensiei comunitare.

Cereri la CJP Gorj

Mai nou, în vigoare au intrat noile regulamente europene care prevăd un schimb electronic de date între statele Uniunii Europene, pentru a putea fi realizat transferul de informaţii mult mai uşor şi pentru ca pensionarii să poată beneficia cât mai repede de banii care li se cuvin. Pentru a primi o pensie comunitară, gorjenii trebuie să depună o cerere la sediul Casei Judeţene de Pensii Gorj sau în ţara de domiciliu, alături de care să ataşeze o copie după cartea de muncă şi alte acte care să ateste perioada de muncă desfăşurată în afara graniţelor ţării.

Din anul 2007, România face parte din sistemul european de securitate socială şi aplică prevederile acestuia. Beneficiază de aceste prevederi exclusiv persoanele care au realizat stagii de cotizare în două sau mai multe state europene, indiferent de perioada în care sunt ele realizate.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here