Peste 70 de medici, solicitaţi de spitalele din Gorj

370

Tiberiu TataruMinisterul Sănătăţii a afişat o listă a posturilor vacante din sistemul sanitar la nivelul fiecărui judeţ. În Gorj sunt vacante peste 70 de posturi de medici şi altele, de ordinul sutelor chiar, atât în spitale, cât şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

 

 

Managerii unităţilor sanitare susţin că aceste liste arată o realitate, însă nu se ştie dacă vor fi şi deblocate pentru a se putea face angajări.

Conform listei de posturi vacante, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la nivelul judeţului Gorj există un deficit de personal destul de mare din toate unităţile sanitare. Per total, statistic vorbind, în Gorj sunt vacante 74,5 posturi de medic, 215 de personal mediu sanitar, 110 infirmiere, 59 de îngrijitoare şi 6 şoferi pe autosanitare (la Serviciul Judeţean de Ambulanţă).

Anesteziştii – cei mai căutaţi medici

Cele mai multe posturi de medic vacante în Gorj sunt pentru anestezişti, mai exact 8,5 locuri la anestezie şi terapie intensivă. Spre exemplu, la Spitalul Municipal Motru angajarea unui anestezist este mai mult decât necesară, actualmente conducerea unităţii găsind o soluţie salvatoare într-un medic „împrumutat” tocmai de la Drobeta Turnu-Severin. “Avem un anestezist care vine de la Severin. Este angajat cu jumătate de normă şi ne descurcăm destul de greu, fiind nevoiţi să facem numai operaţii programate; urgenţele le redirecţionăm spre Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu”, a declarat Camelia Khraibani, managerul Spitalului Municipal Motru. De altfel, directoarea Khraibani a spus că listele postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii reflectă realitatea, ele conţinând situaţia transmisă de către reprezentanţii spitalelor la minister. La Spitalul Municipal Motru, echipa de conducere a căutat soluţii pentru a se descurca în orice situaţie, depăşind lipsa de personal. “Pe medicină de urgenţă avem rezidenţi pentru următorii 2-3 ani; la farmacie, avem un angajat al nostru, care are şi studii farmaceutice. De moment avem soluţii pentru a ne descurca şi a reuşi să facem faţă solicitărilor ce vin din partea pacienţilor”, a adăugat Camelia Khraibani, managerul Spitalului Municipal Motru.

Spitalul Dobriţa are 9 posturi de medic vacante

spital dobritaSpitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Sanatoriul Dobriţa) are vacante nouă posturi de medic: patru la Pneumologie, câte două la Radiologie-Imagistică şi Medicină de laborator şi unul la Igienă. Conducerea Sanatoriului susţine că este foarte dificil să se descurce având atâtea posturi vacante, însă se descurcă, spre mulţumirea pacienţilor. “Acele posturi la care vă referiţi sunt raportate de noi la minister şi sunt vacante. Deocamdată nu am primit nicio adresă de la Ministerul Sănătăţii privind deblocarea lor, de aceea nu putem demara procedurile necesare angajărilor pe aceste posturi. În această situaţie, ne este greu, dar ne descurcăm, pentru că trebuie să asigurăm serviciile medicale specifice”, a explicat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.

Posturi vacante şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă

Pe lista posturilor vacante figurează şi câteva la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj. Astfel, la SJA Gorj sunt vacante şase posturi de şoferi pe autosanitare şi nouă posturi de personal mediu sanitar. “Aceste posturi sunt vacante din statul de funcţii, dar nu le putem ocupa pentru că nu sunt deblocate de Ministerul Sănătăţii. Ne descurcăm greu, pentru că nu avem foarte multe echipaje pentru cazuri, iar timpii de ajungere la solicitări sunt mai mari”, susţine Cristi Aldescu, lider Sindicatul „Ambulanţa” Gorj. De altfel, conform aceleiaşi surse, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, a solicitat Ministerului Sănătăţii înfiinţarea unei substaţii la Logreşti. “SJA a solicitat, prin DSP, la Ministerul Sănătăţii înfiinţarea unei substaţii la Logreşti şi aşteptăm aprobarea de la minister. După ce o avem, va trebui să angajăm cinci şoferi şi cinci asistente, în afară de posturile vacante la această oră. Această substaţie este necesară pentru acoperirea acelei zone, la Stejari, Dănciuleşti şi are ca obiectiv scurtarea timpului de ajungere la cazuri”, a spus Cristi Aldescu. Chiar dacă activitatea din sistemul sanitar gorjean se desfăşoară cu dificultate, existând atât de multe posturi vacante, managerii unităţilor nu deţin nicio informare conform căreia să existe certitudinea deblocării acestora.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here