Corâci, preşedintele UGIR-1903: ,,Criza economică nu va trece anul acesta”

370

Picture 015Prezent în Gorj, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, a discutat despre noul cod al muncii, despre criza economică şi despre evenimentul găzduit duminică la Târgu-Jiu, adică despre simpozionul intitulat ,,Clusterul, o nouă modalitate de dezvoltare economică-exemplu de bune practici din ţară şi străinătate”. Corâci a menţionat că în opinia sa, criza economică nu va trece anul acesta, ci anul viitor.

La Târgu-Jiu s-a organizat la sfârşitul săptămânii trecute un eveniment important pentru afacerişti din judeţul nostru. Organizatorii evenimentului au fost reprezentanţii Confederaţiei Patronale UGIR-1903, filiala Gorj, care şi-au propus prezentarea şi identificarea de noi oportunităţi la nivelul judeţului nostru. La eveniment au participat reprezentanţi ai organizaţilor judeţene ale Confederaţiei şi ai autorităţilor locale şi judeţene din Gorj. A participat astfel Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Gabriel Sanda. Din păcate, din cauza unui accident, preşedintele clusterelor din Ungaria, Istvan Szenpeteri, nu a mai ajuns la evenimentul de la Târgu-Jiu.

Au fost prezenţi aici însă lideri marcanţi ai UGIR-1903, adică preşedintele Ioan Cezar Corâci, Doina Mihăină, preşedinta Federaţiei Medicilor de Familie din România, totodată secretar general al UGIR-1903, Nicolae Popescu, prim-vicepreşedinte UGIR-1903 şi preşedinte al Comisiei de Dialog Social, Vajda Lajos directorul executiv al Asociaţiei IMM-urilor din Covasna – ASIMCOV, alături de preşedintele ASIMCOV, Miklos Levente Bagoly. Sabin Popescu, prim-vicepreşedintele UGIR-1903 Gorj, a fost gazda evenimentului.

Clusterele şi parcurile industriale

Picture 027Corâci a explicat însă conceptul de cluster şi cum se poate realiza un astfel de cluster în Gorj sau în Oltenia. ,,Ideea despre care am vorbit aici, nu a fost chiar un seminar interactiv ci o consfătuire de lucru, are legătură cu încercarea de a duce buna practică găsită în judeţul Covasna şi în alte judeţe. La masă au fost prezente, practic, toate judeţene din Oltenia. Am discutat despre mai multe proiecte finanţate din fonduri europene, nu numai despre clusterul al cărui acord l-am semnat acum în calitate de preşedinte UGIR-1903, care se va constitui în unul dintre primele clustere la nivel naţional. În strategia Europa 2020, privind revizuirea strategiei Lisabona după ieşirea din criză, se vorbeşte foarte mult despre ce nu apare, din păcate, în strategia României pe 2011-2013, despre o politică industrială integrată pentru era globalizării. Sunt menţionate aici, la punctul trei, două metode. Una priveşte şi clusterele”, a declarat Corâci pomenind apoi despre parcurile industriale din România, nu prea productive. ,,Clusterele sunt o etapă superioară parcurilor industriale. În traducere termenul înseamnă ciorchine. Discutăm despre crearea unei comunităţi de afaceri integrate în care întreprinderile, IMM-urile sunt legate prin activităţi economice, şi care, împreună, creează un organism economic viu, mare, pentru că discutăm de zeci sau sute de IMM-uri, cu o finalitate clară. Clusterele se grupează pe diverse idei”, a completat Corâci care susţine că la Târgu-Jiu a fost un schimb de experienţă privind crearea unui cluster care să se ocupe, în mod special, de valorificarea biomasei. S-a făcut şi o demonstraţie privind utilizarea biomasei a unui producător care face cazane pe bază de biomasă. Au luat cuvântul şi reprezentanţii de la Covasna care au fost deschişi în prezentarea experienţei lor, şi au menţionat că într-un astfel de proiect, clusterul, interesele politice trebuie lăsate deoparte.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here