Tăierea salariilor bugetarilor şi creşterea impozitelor, adâncesc recesiunea

366

baniUn trai mai scump pentru o populaţie mai sărăcită. Aşa va arăta viaţa românilor odată cu intrarea în vigoare a creşterii taxelor şi a reducerii veniturilor.

Cele mai dure măsuri care se aplică începând cu 1 iulie sunt majorarea TVA de la 19% până la 24% şi tăierea salariilor angajaţilor în sectorul bugetar cu 25%. Astfel, peste reducerea veniturilor românilor – treptată în sectorul privat şi bruscă în cel de stat – se suprapune acum un val de scumpiri cu cel puţin 5% a bunurilor şi serviciilor din cauza creşterii TVA. La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu, estimează că preţurile vor creşte între 5% şi 15%, din cauza majorării TVA şi a scumpirii utilităţilor. La electricitate şi gaze naturale, factura din iulie va fi mai mare cu 4,2% ca urmare a creşterii TVA la 24%. Nicolescu preconizează că în perioada următoare munca la negru ar putea creşte cu până la 15%. Reprezentanţii Camerei de Comerţ a României califică măsura creşterii TVA ca fiind „profund nesănătoasă”.

„Creşterea veniturilor la buget pe seama acestei măsuri este iluzorie, având în vedere viitoarea scădere a consumului ce va produce efecte în cascadă: scăderea producţiei, scăderea profiturilor firmelor şi, implicit, a impozitului pe profit, creşterea şomajului ce va greva bugetul de stat”, spun aceştia într-un comunicat de presă.

“Şi sindicatele din agricultură critică majorarea TVA, pe motiv că va anula măsurile de combatere a evaziunii fiscale şi va favoriza piaţa neagră. Circa 7%-8% din firmele din agricultură vor falimenta, şi până la 10% din angajaţi vor deveni şomeri”, spune şeful Agrostar, Niculae Ştefan.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here